«Μαύρο» τρίμηνο για τις ευρωαγορές

«Μαύρο» τρίμηνο για τις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο αποχαιρέτησαν το πρώτο τρίμηνο του 2020 οι ευρωαγορές καταγράφοντας ωστόσο τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει επισκιάσει στο σύνολό της την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σήμερα μπορεί να ενισχύθηκε κατά 1,5% αλλά για αυτό το τρίμηνο έκανε βουτιά της τάξεως του 23,1% ξεπερνώντας την χειρότερη επίδοση από το 2002.

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη με τα κρούσματα να έχουν φτάσει τα 800.000 και τις ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί τις 40.000.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές σήμερα οι ευρωαγορές αντέδρασαν θετικά καθώς ισχυρή ανάκαμψη σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Μάρτιο καθώς η παραγωγή των εργοστασίων αποκαταστάθηκε μετά την επιτυχία της κυβέρνησης να θέσει την επιδημία του κορονοϊού σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο.

Ο επίσημος δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας αυξήθηκε στις 52 μονάδες τον Μάρτιο από το ιστορικά χαμηλό των 35,7 μονάδων τον Φεβρουάριο.

Στη Γερμανία ο DAX κέρδισε σήμερα 1,22% στις 9.935 μονάδες και ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε κατά 0,4% στις 4.396 μονάδες. Στη Βρετανία ο FTSE κέρδισε 1,92% και έκλεισε στις 5.671 μονάδες.

Όμως επίσης καταγράφησαν μια σειρά από αρνητικά ρεκόρ σε επίπεδο τριμήνου. Στην Ισπανία ο IBEX έχασε το τρίμηνο 30%, ο ιταλικός FTSE MIB 28% ενώ DAX και Βρετανικός FTSE έχασαν γύρω στο 25%.

Νωρίτερα, με μεικτές τάσεις ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ασιατικές αγορές με τον Hang Seng να κερδίζει 1,9% και τον ιαπωνικό Nikkei να χάνει 0,9%.