Μαύρο πέπλο πάνω από την χρηματιστηριακή αγορά

Μαύρο πέπλο πάνω από την χρηματιστηριακή αγορά

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένας τοξικός ιός αναξιοπιστίας που παραλύει τα πάντα, εν μέσω δυσμενών φημών, ανατροφοδοτούμενης αρνητικής ψυχολογίας και εσωστρέφειας έχει μεταγγιστεί εκ νέου πάνω από την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και το χρηματιστήριο.

Υπαρκτά σκάνδαλα με εμπλοκή εισηγμένων εταιρειών ή στελεχών αυτών, όπως οι περιπτώσεις των Folli Follie και Jumbo, έχουν μεταγγίσει στην αγορά το σπέρμα της ανυποληψίας, κάτι που «σκοτώνει» την επενδυτική ψυχολογία και ακυρώνει κάθε διάθεση ποιοτικής διαφοροποίησης.

Μέσα σ'' αυτό το τοξικό περιβάλλον φαίνεται πως το παρασκήνιο έχει «φουντώσει» από φήμες για νέες διώξεις επιχειρηματικών και άλλων ή ευρήματα με τραπεζικούς λογαριασμούς (που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν) πρώην στελεχών τραπεζών στο εξωτερικό.

Οι φήμες και οι διαρροές κάνουν το γύρο της αγοράς, ενώ φαίνεται πως αυτά τα σενάρια εμφορούνται – αν δεν διακινούνται ευθέως - και από την... όψιμη «πρεμούρα» της κυβέρνησης για επιβολή... πυγμής και κάθαρσης, παίζοντας πιθανότατα το τελευταίο χαρτί στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Μέσα σ'' αυτή τη γενικευμένη σύγχυση και στο μωσαϊκό των δυσμενών φημών και διαρροών κάθε είδους, ασφαλώς δεν μπορεί να υπάρξει υγιές επιχειρηματικό ή επενδυτικό περιβάλλον. Αυτό καθρεφτίζεται στο χρηματιστήριο που χθες μονομιάς έχασε ό,τι έχτιζε επί σχεδόν δύο εβδομάδες, κατρακυλώντας σε νέα χαμηλά είκοσι μηνών, έχοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 13 μηνών!

Μετά την ιστορία της Folli Follie, η νέα υπόθεση με τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελου Παπαευαγγέλου – ασχέτως αν δεν έχει καμιά συμμετοχή η εισηγμένη - ήρθε να διασπείρει εκ νέου αναξιοπιστία στην αγορά και να «μολύνει» περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα. Μια αγορά πληγωμένη, με άσχημη ψυχολογία που πολύ εύκολα διαταράσσεται προς το χειρότερο, κάτι που φαίνεται από το πόσο εύκολα «μεταγγίζονται» οι συστημικές πωλήσεις στο χρηματιστήριο.

Εντός αυτής της τοξικής κατάστασης, ήρθαν τα δημοσιεύματα ξένου τύπου που κάνουν λόγο για τον υπαρκτό κίνδυνο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέα χρηματοδοτική στήριξη, μιας και η χώρα – με τις υπάρχουσες συνθήκες - δύσκολα μπορεί να δανειστεί με προσιτά επιτόκια από τις αγορές, καθώς και οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ που προβλέπει επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, με διολίσθηση των κομβικών δεικτών.

Όπως διαφαίνεται λοιπόν, η προσπάθεια για το οικονομικό come back της Ελλάδας έχει πέσει αφενός πάνω στην έξαρση της διεθνούς αναταραχής, των γεωπολιτικών εξελίξεων, του εμπορικού πολέμου και των ισχυρών κλυδωνισμών στα χρηματιστήρια μετά από ένα 9ετές bull market, αφετέρου σκοντάφτει πάνω στην εγχώριο τοξικό περιβάλλον.

Ισχυρές πιέσεις στο χρηματιστήριο

Η εικόνα του χρηματιστηρίου χθες – αλλά και όλες τις τελευταίες εβδομάδες – είναι απολύτως ξεκάθαρη. Δυσμενής προεξόφληση σε πολλά επίπεδα για ό,τι θα ακολουθήσει τους επόμενους έξι ή οκτώ μήνες. Τόσος είναι περίπου ο «ορίζοντας» προεξόφλησης ενός χρηματιστηρίου (όταν λειτουργεί... ορθολογικά, κάτι που το Χ.Α. δεν κάνει).

Χθες ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,25% που είναι η μεγαλύτερη πτώση από το Σεπτέμβριο του 2017, άρα 13 μήνες πίσω, κλείνοντας στις 619,32 μονάδες που είναι νέα χαμηλά είκοσι μηνών!

Κρέμασε σύσσωμος ο τραπεζικός κλάδος (ο οποίος εμπλέκεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα δυσμενή σενάρια και στο τοξικό παρασκήνιο), ενώ ακόμη και η Alpha Bank που διαφοροποιήθηκε πλήρως τον Οκτώβριο με άνοδο 7,70%, έχασε μονομιάς όλα αυτά τα κέρδη, υποχωρώντας κατά 7,12% χθες.

Κύριο βαρίδι της συνεδρίασης ήταν και χθες η μετοχή της Motor Oil που κατέγραψε συντριπτικές απώλειες 13,88% κλείνοντας στα 18 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τον περασμένο Αύγουστο. Παράλληλα, στον τίτλο διακινήθηκε όγκος 1,08 εκατ. τεμαχίων μέσω τεράστιου τζίρου που έφτασε τα 20,59 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου 40% των συνολικών συναλλαγών της συνεδρίασης!

Κληθείς να σχολιάσει τη «σκληρότητα» της πτώσης αυτής της μετοχής που γενικά είναι κόσμημα στην ελληνική αγορά, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τόνισε στο Liberal πως «φαίνεται πως οι τελευταίες επιχειρηματικές κινήσεις του ομίλου όχι μόνο δεν άρεσαν αλλά ενόχλησαν τους ξένους επενδυτές.

Οι ρευστοποιήσεις είχαν χαρακτηριστικά... θυμού, δεν πούλησε ένας ή δύο ισχυροί επενδυτές, αλλά ήταν γενικευμένη αποχώρηση από τον τίτλο. Οι ξένοι αποδοκιμάζουν την κίνηση εξαγοράς του Alpha TV θεωρώντας ότι ένα διυλιστήριο δεν έχει καμιά επιχειρηματική συνάφεια, καμιά σύνδεση, καμιά συσχέτιση με την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων. Έτσι λειτουργούν οι ξένοι επενδυτές», τονίζει ο αναλυτής.

Θυμίζουμε ότι η Motor Oil έως χθες επηρέαζε το Γενικό Δείκτη σε ποσοστό 6,78%, ενώ ακόμη πιο ισχυρή είναι η επιρροή της στην ψυχολογία της αγοράς, δεδομένου ότι πρόκειται για μια από τις δύο τρεις πιο «λαμπερές» και κερδοφόρες μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου την τελευταία 10ετία. Μόλις στις 4 Οκτωβρίου άλλωστε βρέθηκε στα 23,80 ευρώ, δηλαδή περίπου μισό ευρώ κάτω από το ιστορικό υψηλό της. Οι ξένοι, όσοι ρευστοποιούν, ρευστοποιούν με τεράστια κέρδη, ενώ πρόκειται και για τίτλο που έχει από τις πιο γενναίες μερισματικές πολιτικές διαχρονικά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη μετοχή της Motor Oil είχαν γίνει μεγάλες τοποθετήσεις όταν στις 13 Αυγούστου έγινε γνωστό ότι από τις 3 Σεπτεμβρίου εισάγεται (στη θέση της Folli Follie) στο δείκτη MSCI Standard Greece.

Μέσα σ'' αυτό το κλίμα, ήρθε και «κούμπωσε» η νέα επίθεση πωλητών στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες τελευταία είχαν βγάλει κάποιες άμυνες, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει στις 510,22 μονάδες με απώλειες 6,24%.