«Μαύρη» Δευτέρα στο ΧΑ με πτώση έως 22,64% σε FTSE και Τράπεζες

«Μαύρη» Δευτέρα στο ΧΑ με πτώση έως 22,64% σε FTSE και Τράπεζες

«Μαύρη» Δευτέρα και στο Χ.Α. με πτώση 12,24% στο Γ.Δ., 16% στις τράπεζες και 22,64% στον FTSE 25, ενώ την ίδια στιγμή η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί την ταχύτερη αποδόμηση στην ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών αλλά και ολόκληρης της επενδυτικής βιομηχανίας με γενικό sell off σε μετοχές, ομόλογα, πετρέλαιο και commodities. 

Εντός αυτού του ιδιαίτερα αφιλόξενου σκηνικού, το ελληνικό χρηματιστήριο βρέθηκε εκ νέου στο καναβάτσο, συνεχίζοντας να υπεραποδίδει στην πτώση, ενώ παρ’ ότι και οι αγορές της ευρωπεριφέρειας μάζεψαν σημαντικά, το Χ.Α. έκλεισε κοντά στα χαμηλά του!

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 484,40 μονάδες με πτώση 12,24%, επίπεδα που είχε να δει από τις 25 Φεβρουαρίου του 2016, που σημαίνει ότι κατήλθε σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.194,86 μονάδες με πτώση 13,89%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 330,05 μονάδες με νέα πτώση – συντριβή σε ποσοστό 16,09%!

Ασφαλώς πρόκειται για νέα ιστορικά χαμηλά για τον τραπεζικό δείκτη που θυμίζουμε ότι έχει υποστεί την τελευταία 5ετία δύο reverse split για να μη μηδενίσει, οπότε καταλαβαίνουμε που θα ήταν σήμερα αν δεν είχαν γίνει αυτές οι παρεμβάσεις!

Ο τζίρος ήταν μειωμένος και έπεσε στα 63,4 εκατ. ευρώ (ο μικρότερος εδώ και 16 συνεδριάσεις), ενώ για 4η διαδοχική συνεδρίαση έμεινε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ. Στη συνεδρίαση υπήρξαν κάποια τεχνικά προβλήματα, καθώς το 85% των εργαζομένων της ΕΧΑΕ από σήμερα εργάστηκε από το σπίτι.

Μάλιστα, μέσα στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης υπήρξε διακοπή για περίπου 10 λεπτά της συνεδρίασης, λόγω εμπλοκής των συστημάτων του ΟΑΣΗΣ, που από σήμερα καλείται να «ανταποκριθεί» σε νέες απαιτήσεις, ενώ και οι χρηματιστηριακές εταιρείες δουλεύουν υπό νέο καθεστώς.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενεργοποίηση του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) σχεδόν σε όλες τις μετοχές του FTSE 25, κάτι που έφερε καθυστέρηση μερικών λεπτών στην καταγραφή των στοιχείων αμέσως μετά την έναρξη, ενώ αλλεπάλληλα είναι τα ΑΜΕΜ σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Όταν μετοχές – κολώνες της αγοράς, όπως π.χ. ο ΟΠΑΠ υποχωρούν σε ποσοστό 22,65% με όγκο 1,33 εκατ. τεμάχια, καταλαβαίνουμε ότι το κλίμα γενικευμένου πανικού είναι κυρίαρχο, με τους επενδυτές να προεξοφλούν ευρύτερα άσχημες καταστάσεις.

Στις τράπεζες, πτώση 20,61% είχε η Εθνική, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 18,30%, Πειραιώς -17,88% και Eurobank -10,12%. Στον ευρύτερο Large Cap, διψήφια πτώση είχαν επίσης μετοχές όπως Coca Cola HBC (-16,93%), Aegean Airlines (-16,67%), ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Αντίστοιχη περίπου εικόνα και στον Mid Cap, με το Πλαίσιο να χάνει 20%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση της χρηματιστηριακής του ιστορίας, η Intralot -18,91%, Autohellas -16,92%, Intrakat -13,51% κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς, μόλις 10 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 116 που υποχώρησαν, δεκάδες εκ των οποίων άνω του 10%.

Στο μεταξύ η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη την ταχύτερη αποδόμηση στην ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών αλλά και ολόκληρης της επενδυτικής βιομηχανίας, καθώς μετοχές, ομόλογα, πετρέλαιο και commodities έχουν γίνει φύλλο και φτερό, σε μια πρωτόγνωρη συγχορδία άτακτων ρευστοποιήσεων υπό το κράτος πανικού.

Η επέλαση του κορονοϊού στα περισσότερα κράτη του κόσμου και πάντως στα κράτη με τις ισχυρότερες οικονομίες, που οριοθετούν τις εξελίξεις ευρύτερα, έχει καταστεί σχεδόν ένας… ολοκληρωτικός πόλεμος για όλη την ανθρωπότητα, η οποία μάχεται έναν κοινό εχθρό.

Κίνα, Ευρώπη και Αμερική, περιοχές που παράγουν τον περισσότερο πλούτο στον πλανήτη και οριοθετούν (διαμορφώνουν) τις παγκόσμιες εξελίξεις σε οικονομικό, επενδυτικό, επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο, έχουν χτυπηθεί από τον ιό, οδηγούμενες σ’ ένα άνευ προηγουμένου κρεσέντο περιοριστικών μέτρων, που ουδέποτε έχει υπάρξει στην παγκόσμια ιστορία.

Μια άνευ προηγουμένου καραντίνα σε όλα τα επίπεδα ακυρώνει ολόκληρη τη λειτουργία της οικονομίας, οδηγώντας σε αχαρτογράφητα νερά όλο το σύστημα, που, όπως φαίνεται, θα βγει διαφορετικό από αυτή την περιπέτεια.

Η ανθρωπότητα βιώνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που μόνο με πόλεμο μπορεί να προσιδιαστεί, με τη ζημιά στην οικονομία να είναι ανάλογη του πρωτοφανούς μεγέθους της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων, ασχέτως αν κανένα μοντέλο αναλυτών και risk management δεν ήταν δυνατόν να συμπεριλάβει και να «ζυγίσει» το μέγεθος της συνολικής ζημιάς.

Κράτη, κυβερνήσεις, οικονομίες και αγορές καλούνται να διαχειριστούν μια κατάσταση που μοιάζει ως το απόλυτο… μαύρο κουτί, εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, κάτι που αντανακλάται στην εικόνα της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας.

Με μηδενική ορατότητα και χωρίς καμιά πυξίδα, οι επενδυτές οδηγούνται σε ταχύτατες όσο και «τυφλές» ρευστοποιήσεις πανικού, οδηγώντας όλα τα assets σε ακραία υπερπώληση.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο, υπάρχει και γενικευμένο όσο και δυναμικό ανασκούμπωμα τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τις κεντρικές τράπεζες, που συνδυαστικά με όλους τους θεσμούς και τα εργαλεία, όπως ESM, ΔΝΤ κ.λπ. επεξεργάζονται και ήδη ανακοινώνουν τα πιο μεγάλα προγράμματα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί ποτέ.

Η αντίδραση των αγορών και σήμερα ήταν αρνητική, ενώ η νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed λειτούργησε αρνητικά στη Wall Street καθώς απλώς μαρτυρά το μέγεθος της ζημιάς που υλοποιείται και μένει να ακολουθήσει. Από εκεί και πέρα, είναι αξιοσημείωτος ο περιορισμός των απωλειών στις ευρωπαϊκές αγορές, που έχουν περιορίσει σχεδόν κατά 2/3 τις πρωινές τους απώλειες, οι οποίες όμως παραμένουν εξαιρετικά μεγάλες.