«Μάχη» για τις 800 μονάδες στο ΧΑ
Χρηματιστήριο Αθηνών

«Μάχη» για τις 800 μονάδες στο ΧΑ

Κλιμακώθηκαν ραγδαία οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από την ανακοίνωση για το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει προσωρινά και το όριο των 800 μονάδων, εν μέσω ισχυρών ρευστοποιήσεων, καθώς η αγορά καλείται να τιμολογήσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κατήλθε έως το χαμηλό των 798,28 μονάδων όταν κατέγραφε απώλειες 4,26% με φόντο την ανακοίνωση. Αμέσως όμως βγήκαν κάποιες αγορές και κάποια αναχώματα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης πλέον να διαπραγματεύεται στις 801 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 3,84%. Παράλληλα, η αξία συναλλαγών ξεπερνά τα 65 εκατ. ευρώ, κινούμενη για τρίτη διαδοχική ημέρα σε εξαιρετικά ανεβασμένο τέμπο.

Η σύγχυση και οι άκριτες ρευστοποιήσεις είναι κύριο χαρακτηριστικό (και) της σημερινής συνεδρίασης, οπότε η μεταβλητότητα και οι μεγάλες διακυμάνσεις σε δείκτες και μετοχές, είναι κυρίαρχο στοιχείο. Πάντως, η «μάχη» αγοραστών – πωλητών έχει μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι βγαίνουν και σημαντικές αγορές στα χαμηλά της αγοράς, από επενδυτές που βλέπουν τιμές που καιρό είχαν να δουν στο ελληνικό ταμπλό.

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «η ζώνη των 792-802 μονάδων παρουσιάζουν στήριξη στο Γενικό Δείκτη», οπότε μένει να δούμε την εξέλιξη μέσα στην ημέρα.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, τονίζει πως «είναι σίγουρο ότι η έκταση του προβλήματος δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί και αυτή η αβεβαιότητα τρομάζει την επενδυτική κοινότητα. Συστήνουμε ψυχραιμία και αξιολογούμε την κατάσταση ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής σημειώνει πως «οι επενδυτές καλούνται να τιμολογήσουν κάτι που δεν ξέρουν, δε γνωρίζουν, ούτε μπορούν με τεχνοκρατικούς όρους να... κοστολογήσουν, κάτι που οδηγεί εύλογα σε άκριτες ρευστοποιήσεις, με τη μορφή του πανικού».

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που λαμβάνει χώρα είναι μια μια πρωτόγνωρη κατάσταση για το διεθνές οικονομικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό στερέωμα, όπου δεν υπάρχουν… εγχειρίδια αντιμετώπισης, κάτι που οδηγεί τους επενδυτές σε «κλείδωμα» της ρευστότητας.

Στον Large Cap καμιά μετοχή δεν κινείται σε θετικό έδαφος, ενώ πτώση άνω του 7% καταγράφει η Ελλάκτωρ, άνω του 6% υποχωρούν οι Alpha Bank, Πειραιώς και Aegean Airlines, ενώ σημαντικές πιέσεις πλέον του 4% δέχονται μετοχές όπως Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Fourlis, ΔΕΗ, EXAE και Eurobank. Τι καλύτερες άμυνες, βγάζουν μετοχές όπως Σαράντης, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Coca Cola που υποχωρούν κάτω του 2%.

Στον Mid Cap, θετικά έχουν γυρίσει οι Ολυμπιακή Τεχνική και ΙΑΣΩ, ενώ ισχυρές απώλειες καταγράφουν μετοχές όπως Attica Bank, MIG, Intracom Holdings, Intrakat, Autohellas, AVAX, Ικτίνος, Intercontinental, Cenergy Holdings κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, μόλις 10 μετοχές ενισχύονται έναντι 109 που υποχωρούν.