ΓΔ: 817,24 2,14 (0,26 %)

Τζίρος: 53,08 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1951η
Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 817,24 2,14 (0,26 %)

Τζίρος: 53,08 εκατ. €   RT

Μάχες γιγάντων για τα χρηματιστηριακά data συνταράσσουν τις παγκόσμιες αγορές

Μάχες γιγάντων για τα χρηματιστηριακά data συνταράσσουν τις παγκόσμιες αγορές

Ένας νέος γίγαντας στον χώρο των χρηματοοικονομικών πληροφοριών θα λάβει σάρκα και οστά τις επόμενες εβδομάδες μετά το πράσινο φώς από την ευρωπαϊκή αρχή ανταγωνισμού για την απόκτηση της Refinitiv από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE)​. Το deal αξίας 14,5 δισ. δολαρίων θα απειλήσει τα άλλα μεγαθήρια του κλάδου όπως το Bloomberg, την S&P Global και την FactSet Research.

H ζήτηση για χρηματοοικονομικές πληροφορίες και δεδομένα είναι ισχυρή και εξηγεί γιατί τα τρία τελευταία χρόνια οι μετοχές των S&P Global και FactSet Research έχουν σημειώσει άνοδο πάνω από 66% και διαπραγματεύονται γύρω στις 26 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της φετινής χρονιάς.

Οι προσδοκίες των επενδυτών για το London Stock Exchange είναι ακόμη υψηλότερες. Η μετοχή του αλλάζει χέρια σε τιμές αντίστοιχες με 37 φορές τα αναμενόμενα κέρδη μετά από άνοδο 150% την τελευταία τριετία.

Το χρυσάφι των πληροφοριών 

Οι πληροφορίες που παρέχουν τα μεγαθήρια του χώρου είναι σημαντικές για τους χρήστες. Στον κόσμο των επενδύσεων και των χρηματιστηριακών συναλλαγών χρησιμοποιούνται για τον σχεδιασμό χαρτοφυλακίων, για να τροφοδοτούν τα αυτοματοποιημένα συστήματα συναλλαγών και να παράγουν σήματα στο trading, όπως και στις διαδικασίες εκτίμησης ρίσκου και κανονιστικής συμμόρφωσης.

Το τέταρτο μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου από άποψης κεφαλαιοποίησης με ιστορία 300 ετών, το LSE παρέχει υπηρεσίες συναλλαγών, εκκαθάρισης, πληροφόρησης και δεδομένων. Το κομμάτι των χρηματιστηριακών δεδομένων απέφερε περίπου το 40% των συνολικών εσόδων και κερδών πέρυσι και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μετά την πώληση του ποσοστού του στο ιταλικό χρηματιστήριο που ήταν προϋπόθεση για να εξασφαλίσει το πράσινο φως των αρχών για την εξαγορά της Refinitiv. To LSE συμφώνησε να πωλήσει την Borsa Italiana του Μιλάνου στο χρηματιστήριο Euronext για 4,3 δισ. ευρώ.

Στο τιμόνι του LSE από τον Αύγουστο του 2018 βρίσκεται ένας βετεράνος της Goldman Sachs με μακρά εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική. Αρχιτέκτονας του deal με τη Refinitiv την οποία εξαγόρασε από τη Blackstone για $14,5 δισ. Ο David Schwimmer διαδέχθηκε τον αποχωρήσαντα διευθύνοντα σύμβουλο του LSE Xavier Rolet. To 2005 είχε φέρει σε πέρας τη συγχώνευση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης με το Archipelago Group.

H Refinitiv συγκεντρώνει χρηματιστηριακά data και τα πωλεί κυρίως μέσω των τερματικών Eikon ενώ λειτουργεί και πλατφόρμες συναλλαγών σε ισοτιμίες(FXAll) και ομόλογα (Tradeweb) όπου ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών ξεπερνά τα $400 δισ.

To LSE πλήρωσε $14,5 δισ. για πλειοψηφικό πακέτο 55% στη Refinitiv και επωμίσθηκε άλλα $12,5 δισ. χρέους της με σκοπό να επεκτείνει τις δραστηριότητες του σαν πάροχος data καθώς τα έσοδα από αγοραπωλησίες μετοχών, όπως και σε άλλα χρηματιστήρια, πιέζονται από ανταγωνιστικές πλατφόρμες συναλλαγών. Το 2017 είχε επιχειρήσει να συγχωνευθεί με το γερμανικό χρηματιστήριο, την Deutsche Borse, συμφωνία που μπλόκαρε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα τερματικά Eikon της Refinitiv με τις αναλυτικές εφαρμογές ανταγωνίζονται τα τερματικά του Bloomberg αλλά έρχονται δεύτερα σε μερίδιο αγοράς με ποσοστό 20,7% έναντι 32,6% αυτών του Bloomberg.

Ο όμιλος Blackstone, που ειδικεύεται στο private equity, το 2018 συμφώνησε να εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο 55% στη Refinitiv από την ThomsonReuters με τίμημα τα $17 δισ. Tα $14 δισ. της συμφωνίας χρηματοδοτήθηκαν με δανεισμό. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ντιλ στην ιστορία της Blackstone και ενδεικτικό της αξίας που έβλεπε ο όμιλος στον τομέα των market data.

Σίγουρα αποδείχτηκε ο πρώτος κερδισμένος. Η εξαγορά ήταν μοχλευμένη αφού η Blackstone κατέβαλλε μόνο $3 δισ. από τα δικά της κεφάλαια για να κλείσει το ντιλ και δανείσθηκε τα υπόλοιπα. Δύο χρόνια αργότερα με την πώληση της Refinitiv στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, κέρδισε  $7,5 δισ.

Σύμφωνα με τη UBS, o πλούτος των δεδομένων της Refinitiv είναι σημαντικός. Το στοίχημα πλέον για την ομάδα του Schwimmer είναι να απλοποιηθεί η χρήση των τερματικών Eikon και ίσως απαιτηθούν και πρόσθετες μικροεξαγορές για να δέσουν στο σύνολο. Αν το LSE καταφέρει να μικρύνει τη διαφορά με το Bloomberg στα μερίδια αγοράς θα είναι πιό εύκολο να αυξήσει τις τιμές των υπηρεσιών αυτών.