7ος χρόνος, ημέρα 2176η
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

Les Echos: Οι αμερικανικές κυρώσεις βαραίνουν ήδη τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου

Les Echos: Οι αμερικανικές κυρώσεις βαραίνουν ήδη τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου

Οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου έχουν μειωθεί τον Αύγουστοι σχεδόν κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια σε σχέση με την άνοιξη, γράφει η γαλλική Les Echos.

Το Ιράν κρίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να «πληρώσει το κόστος» για να σώσει τη Συμφωνία των Πυρηνικών. Η ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων βαραίνει ήδη τις πωλήσεις του ιρανικού αργού. Οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς ήταν οι πρώτοι που αποσύρθηκαν. Αρχές Αυγούστου μόνο η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία εξακολουθούσαν να εισάγουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Η μεγαλύτερη πτώση εξαγωγών έχει ήδη συμβεί, σύμφωνα με τους παρατηρητές. Παρόλα αυτά, η Κίνα θα συνεχίσει να εισάγει όπως και η Ινδία σε μικρότερο βαθμό. Αυτό βέβαια είναι ήδη αρκετό για να δεχτεί την πίεση η ιρανική οικονομία.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, «λίγοι είναι οι μοχλοί πίεσης για το Ιράν. Το «ξέπλυμα» του πετρελαίου μέσω επανεξαγωγών δεν θεωρείται πιθανό. Θα μπορούσε να πιέσει διπλωματικά μέσω των χωρών που παραμένουν στη συμφωνία. Επίσης, μπορεί να εστιάσει στις τρεις χώρες-κλειδιά των εξαγωγών της: Κίνα, Ινδία, Τουρκία, τελικά παραχωρώντας τους συμβιβασμούς- ήδη η ιρανική εθνική εταιρεία πετρελαίου ανακοίνωσε χαμηλότερες τιμές για τους Ασιάτες πελάτες της από τον Σεπτέμβριο.

Η πίεση το Φθινόπωρο θα εξαρτηθεί και από την υπόλοιπη παγκόσμια προσφορά. Αν οι πετρελαϊκές κυρώσεις στο Ιράν συνδυαστούν με προβλήματα στην παραγωγή αλλού, τότε η συγκράτηση της παγκόσμιας προσφοράς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καταλήγει η Les Echos.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ