Κρατάει τις 660 μονάδες το Χρηματιστήριο

Κρατάει τις 660 μονάδες το Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση αφομοίωσης κεκτημένων και μερικής κατοχύρωσης κερδών ύστερα από ένα διήμερο ανόδου είναι η σημερινή στο ΧΑ, με το Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να κρατήσει την περιοχή των 660 μονάδων, ενώ πιέσεις έως 3% δέχονται οι τράπεζες. Από την άλλη πλευρά, ράλι έως 17% κάνει η μετοχή της Ελλάκτωρ, ύστερα από την ανακοίνωση της εισόδου του ολλανδικού fund Reggeborgh στο μετοχικό κεφάλαιο.

Πιο αναλυτικά, η μετοχή της Ελλάκτωρ ενισχύεται σε ποσοστό 17,14% έχοντας φτάσει στα 1,2370 ευρώ με όγκο που ξεπερνά τα 2,6 εκατ. τεμάχια. Αιτία είναι η είδηση ότι το μεγάλο ολλανδικό fund Reggeborgh Invest, που ήδη ελέγχει το 30,26% της ΓΕΚ Τέρνα, έχει αποκτήσει το 4,96% της Ελλάκτωρ με option να φτάσει έως το 17,51% εντός του προσεχούς εξαμήνου, αποκτώντας το μερίδιο του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα.

Πρόκειται για ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ομίλου Ελλάκτωρ που έχει μεγάλα projects σε τομείς όπως ενέργεια, υποδομές, ΑΠΕ, διαχείριση αποβλήτων και παραχωρήσεις σε μια συγκυρία που θα «τρέξουν» σημαντικά έργα στο άμεσο μέλλον.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 661 μονάδες με πτώση – διόρθωση 0,35%, έχοντας κινηθεί σήμερα από το χαμηλό των 660,23 μονάδων (-0,51%) έως το υψηλό των 667,32 μονάδων (+0,56%).

O FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.586 μονάδες με διόρθωση 0,45%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 335 μονάδες με πτώση 2,60%, αδυνατώντας να υποστηρίξει το ξέσπασμα άνω του 8% που έκανε τη Δευτέρα.

Οι ρυθμοί σε επίπεδο συναλλαγών σήμερα είναι μειωμένοι έναντι των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων, κάτι που δείχνει ότι οι ισχυροί τηρούν στάση αναμονής και τουλάχιστον δεν υπάρχει διάθεση για πολύ ισχυρές ρευστοποιήσεις. Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 67,2 εκατ. ευρώ ενώ χθες ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ, επιδόσεις που σήμερα δε φαίνεται ότι θα προσεγγιστούν.

Στον Large Cap πλην της Ελλάκτωρ που ξεχωρίζει με έμφαση, θετικά κινούνται και οι Fourlis, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Coca Cola HBC, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ, ενώ πιέσεις έως και 3,07% δέχονται οι τραπεζικές μετοχές.

Στον Mid Cap θετικά κινούνται μόνο οι Κρι Κρι, ΟΛΘ, Έλτον, AVAX, Πλαίσιο και Quest Συμμετοχών, ενώ υποχωρούν οι Autohellas (-4,27%), Ευρωπαϊκή Πίστη, MIG, Ολυμπιακή Τεχνική, Intracom Holdings, Ικτίνος κ.α. Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα έχει αλλάξει καθώς 61 μετοχές υποχωρούν έναντι 33 που ενισχύονται.