Κέρδη στις ευρωαγορές με την οικονομική ανάκαμψη στο επίκεντρο

Κέρδη στις ευρωαγορές με την οικονομική ανάκαμψη στο επίκεντρο

Άνοδο καταγράφουν την Παρασκευή οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών παραμένουν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ σταδιακά ολοένα και περισσότερα κράτη αίρουν τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί από τις κυβερνήσεις για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου.

Η πανδημία, μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει περισσότερους από 280.000 θανάτους σε ολόκληρο τον κόσμο, με περισσότερους από τους μισούς να καταγράφονται στην Ευρώπη, ενώ συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σχεδόν σε 4 εκατομμύρια.

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει κέρδη 0,84% και διαμορφώνεται στις 340,82 μονάδες, καθώς οι επενδυτές διακρίνουν ενδείξεις εκτόνωσης της έντασης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στον απόηχο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Γερμανίας αναφορικά με το QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 1,41% και διαμορφώνεται στις 10.910 μονάδες, ενώ στις 4.546 μονάδες διαπραγματεύεται ο γαλλικός CAC, ενισχυμένος κατά 1%.

Στην Μεγάλη Βρετανία, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει στα επίπεδα του 0,1% τα επιτόκιά της, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 5.935 μονάδες, με κέρδη 1,4%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια κέρδη ,38% σημειώνει ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB που βρίσκεται στις 17.431 μονάδες.

Τέλος, στην Ισπανία, ο IBEX 35 κερδίζει 0,94% και βρίσκεται στις 6.794 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, ισχυρά κέρδη άνω του 6% καταγράφει η μετοχή της Siemens μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για το α' τρίμηνο του 2020, ενώ κέρδη 4,4% σημειώνει και η μετοχή της ING, μετά την επίτευξη των στόχων  της κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν τον Μάρτιο τη μεγαλύτερη πτώση τους μετά την επανένωση της χώρας, κατά -11,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).

Νωρίτερα, κέρδη κατέγραψαν και οι ασιατικές αγορές, με τον ιαπωνικό Nikkei να κλείνει με άνοδο 2,56%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι δείκτες Shanghai της Κίνας και HSI του Χονγκ Κονγκ κατά 0,83% και 0,88% αντίστοιχα.