Κέρδη στις ευρωαγορές με οδηγό το Πεκίνο

Κέρδη στις ευρωαγορές με οδηγό το Πεκίνο

Σε θετικό έδαφος και με τον γερμανικό DAX σε νέο ιστορικό υψηλό ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της πρώτης ημέρας της εβδομάδας οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, με ώθηση από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκιά της προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού στην οικονομία.

Ειδικότερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε την μείωση των επιτοκίων μεσοπρόθεσμης δανειακής διευκόλυνσης κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,15% αλλά και την χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας με επιπλέον 29 δισ. δολάρια (200 δισ. γουάν). Παράλληλα, στα πλαίσια επιπλέον τόνωσης της οικονομίας, το ΥΠΟΙΚ της χώρας ενημέρωσε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,34% στις 431,98 μονάδες και τους περισσότερους κλάδους τους με θετικό πρόσημο. Των κερδών ηγήθηκαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες που ολοκλήρωσαν με άνοδο 1,2% συνολικά.

Σε επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,29% και αναρριχήθηκε στο νέο ιστορικό υψηλό των 13.783 μονάδων, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 6.085 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,33% έκλεισε και ο βρετανικός FTSE 100 στις 7.433 μονάδες.

Ακόμα καλύτερη εικόνα παρουσίασαν οι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,66% και ολοκλήρωσε στις 10.022 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 25.120 μονάδες με οδηγό το ράλι της UBI Banca.

Η πέμπτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα ενημέρωσε ότι στοχεύει σε διπλασιασμό σχεδόν των καθαρών κερδών της τα επόμενα τρία χρόνια και είδε τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 5,5%, δίνοντας παράλληλα ευρύτερη ώθηση στους τραπεζικούς τίτλους της χώρας οι οποίοι κατέγραψαν κέρδη 1,8% συνολικά.