Κέρδη στην Ευρώπη με φόντο τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Κέρδη στην Ευρώπη με φόντο τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα εμβολίων κατά του κορονοϊού έδωσε ώθηση στους επενδυτές. Την ίδια στιγμή βέβαια, το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν μέχρι το κλείσιμο των αγορών να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό λειτούργησε αρνητικά για το επενδυτικό κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η νέα πρόταση προβλέπει ότι το ποσό για το ταμείο ανάκαμψης θα ανέρχεται μεν σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά τα 390 δισεκατομμύρια θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 θα δοθούν με τη μορφή δανείων. Το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτο οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία), προέβλεπε το ότι ποσό των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες μέλη να ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Γαλλία και η Γερμανία άσκησαν πιέσεις ώστε το ποσό να παραμείνει γύρω στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ. «Πλέον υπάρχει πεδίο συμφωνίας», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή. «Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς μέσω Twitter.

Και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε εκτίμησε ότι σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Συγχρόνως, η πανδημία παραμένει στο επίκεντρο των αγορών καθώς τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδειξαν ότι περισσότερες από 70.000 περιπτώσεις επιβεβαιώθηκαν στις ΗΠΑ το Σάββατο, σηματοδοτώντας δύο συνεχόμενες ημέρες με τουλάχιστον 70.000 νέες επιβεβαιωμένες λοιμώξεις.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα νέα για το πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τη συνεργασία της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, το οποίο έδωσε αποτελεσματικότητα έως και 100% στις πρώτες φάσεις των δοκιμών του.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διέγραψε προηγούμενες απώλειες για να κλείσει με κέρδη 0,7% με τους κλάδους κατασκευών και πρώτων υλών να καταγράφουν άνοδο 1,4%.

Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,99% στις 13.046 μονάδες και ο γαλλικός CAC κέρδισε 0,47% στις 5.093 μονάδες.

Στη Μεγάλη Βρετανία αντίθετα ο δείκτης FTSE σημείωσε πτώση 0,46% στις 6.261 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 20.621 μονάδες με κέρδη 0,99%. Τέλος, ο ισπανικός IBEX ενισχύθηκε 0,51% στις 7.478 μονάδες.