Με κέρδη 1% στη Wall μπήκε ο Ιούλιος - Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Με κέρδη 1% στη Wall μπήκε ο Ιούλιος - Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Υψηλή μεταβλητότητα καταγράφηκε στη Wall Street με τους δείκτες να ανοίγουν στο κόκκινο και τελικά να κλείνουν με άνοδο 1%. Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές, αφού υπέστησαν το χειρότερο τρίμηνο από την έναρξη της πανδημίας. Ο Dax οριακά ανοδικά 0,23%, ο FTSE σχεδόν αμετάβλητος, ο CAC στο +0,14% και ο Stoxx 600 στο -0,02%. Τo ΧΑ με απώλειες 0,57% στις 805,79 μονάδες. Κέρδη σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο (+2% στα 147 ευρώ). Ο χρυσός στα 1.800 δολάρια.

Την 1η ημέρα του Ιουλίου οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν με άνοδο, μετά τη χειρότερη επίδοση στο πρώτο εξάμηνο των τελευταίων 50 ετών.Ο S&P 500 στο +1,06% και τις 3.825 μονάδες, ο Dow Jones με άνοδο 1% στις 31.097 μονάδες και ο Nasdaq στο +0,9% και τις 11.127 μονάδες. 

Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι πωλητές επικράτησαν, παρά την κινητικότητα που επικρατεί με νέα deals και εξαγορές όπως της Byte από την Ideal. Στα οικονομικά νέα της ημέρας, η ΕΚΤ από σήμερα μπορεί να επενδύσει σε ομόλογα της Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ελλάδος, με κεφάλαια που θα προέρχονται από γερμανικά και γαλλικά ομόλογα που λήγουν. Τα παραπάνω αναφέρουν πληροφορίες του Reuters, καθώς με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα των αδύναμων χωρών του Νότου, χρησιμοποιώντας κεφάλαια των ισχυρών και πιο εύρωστων δημοσιονομικά κρατών.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις 19 χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες: Σε δωρητές, σε λήπτες και ουδέτερους. Ο διαχωρισμός αυτός έγινε με βάση το μέγεθος των οικονομιών και την αύξηση των spreads σε αυτές τις χώρες. Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους «λήπτες» ένα μέρος των χρημάτων από ομόλογα που αγόρασε από «δωρητές» στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), με τα ομόλογα από τις «ουδέτερες» χώρες να λειτουργούν ως αποθέματα ασφαλείας. Ανάμεσα στις χώρες «δωρητές» περιλαμβάνεται η Γερμανία, η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να καλπάζει υψηλότερα και το σενάριο της ύφεσης να αποκτά περισσότερες πιθανότητες, η απογοήτευση είναι πλέον ευδιάκριτη μεταξύ των όσων συμμετέχουν στις αγορές. H τάση παραμένει πτωτική και δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Είναι ενδεικτικό πως η πορεία των τελευταίων ημερών έχει απογοητεύσει ακόμα και τους πλέον αισιόδοξους, καθώς δε βλέπουν να τελειώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, να μειώνονται οι τιμές ενέργειας και να τιθασεύεται ο πληθωρισμός

Εκτός από το ενδεχόμενο ύφεσης και την αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για την έξαρση της πανδημίας. Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν είναι η κίνηση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ειδικότερα, το διοικητικό της συμβούλιο  ενέκρινε χθες Πέμπτη τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση επενδύσεων με στόχο να ενισχυθούν οι ικανότητες πρόληψης, προετοιμασίας και αντιμετώπισης των πανδημιών. Όπως διευκρίνισε η Παγκόσμια Τράπεζα σε ανακοίνωσή της, έμφαση πρέπει να δοθεί στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ενώ στόχος είναι το ταμείο να εγκαινιαστεί το φθινόπωρο. «Το ανθρώπινο, οικονομικό και κοινωνικό καταστροφικό κόστος της covid-19 ανέδειξε την άμεση ανάγκη για μια συντονισμένη δράση με στόχο την ενίσχυση των συστημάτων υγείας και την κινητοποίηση επιπλέον πόρων», υπογράμμισε η Τράπεζα.

Στο πετρέλαιο, το brent κερδίζει 1,46% στα 110,60 δολάρια και το WTI 1,74% στα 107,61 δολάρια. Πτώση στα πολύτιμα μέταλλα. Ειδικότερα, ο χρυσός χάνει 0,27% στα 1.802 δολάρια, το ασήμι 3,42% και η πλατίνα 3,44%. Τέλος, πτώση κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές.  O Nikkei υποχώρησε 1,73%, ο Shanghai 0,32% και ο Kospi 1,17%.