Κέρδη και συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ευρώπη

Κέρδη και συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ευρώπη

Με κέρδη διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες καθώς οι χώρες προχωρούν σταδιακά σε άνοιγμα των οικονομιών και άρση των μέτρων περιορισμού που είχαν εφαρμοστεί λόγω κορονοϊού.

Τα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού έχουν κοστίσει 450 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ. Από τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνουν κρατικά επιχορηγούμενες ειδικές άδειες, δάνεια με εγγυήσεις του δημοσίου, αναβολές καταβολής φόρων και επιχορηγήσεις σε μικρές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως το χρηματιστήριο των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστά σήμερα λόγω της Ημέρας Μνήμης και την εαρινή αργία του Ηνωμένου Βασιλείου αντίστοιχα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 βρίσκεται στις 341,96 μονάδες με κέρδη 1,06%.

Στην Γερμανία, ο δείκτης DAX σημειώνει κέρδη 2,36% στις 11.335 μονάδες, ενώ άνοδο 1,58% καταγράφει και ο γαλλικός δείκτης CAC που διαπραγματεύεται στις 4.514 μονάδες.

Στο ταμπλό, άνοδο 5% σημειώνει η μετοχή της Lufthansa καθώς οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το πακέτο διάσωσής της από το γερμανικό κράτος που θα αγγίζει τα 9 δισ. ευρώ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Ισχυρά κέρδη καταγράφει η φαρμακοβιομηχανία Bayer με την μετοχή της να ενισχύεται κατά 8%, ενώ στην Γαλλία σημαντική άνοδο καταγράφει η μετοχή της Airbus με κέρδη 5,4%, όπως και η Accor που ενισχύεται κατά 5,9%.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία καταγράφει κέρδη 1,08% στις 17.419 μονάδες.

Τέλος, άνοδο 1,98% καταγράφει και ο δείκτης IBEX 35, που διαμορφώνεται στις 6.830 μονάδες.

Στα μακροοικονομικά νέα, κατά 2,2% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ της Γερμανίας κατά το α΄τρίμηνο του έτους, βάζοντας και επίσημα σε ύφεση την οικονομία της χώρας, ενώ πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας από την οικονομική κρίση του 2008, με τις επιπτώσεις του lockdown και των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας να αφήνουν το σημάδι τους στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Destatis, η στατιστική αρχή της χώρας, το ΑΕΠ της Γερμανίας κατέγραψε μείωση 2,2% σε σχέση με τον προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 η μείωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 2,3%.

Τέλος, στην Ισπανία, η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη και μεγάλο μέρος της επαρχίας Καστίλλη και Λεόν (βόρεια της πρωτεύουσας) ξεκινούν με τη σειρά τους την πρώτη φάση της χαλάρωσης του lockdown, η οποία στην υπόλοιπη Ισπανία ξεκίνησε πριν 15 ήμερες. Οι περιοχές αυτές είχαν πληγεί περισσότερο από την πανδημία covid-19, από την οποία μολύνθηκαν 235.772 άνθρωποι στην Ισπανία και 28.752 έχασαν τη ζωή τους.

Νωρίτερα σήμερα, με κέρδη ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις στις ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Nikkei στο Τόκυο να διαμορφώνεται στις 20.741 μονάδες με κέρδη 1,73, ενώ άνοδο 0,15% και 0,1% κατέγραψαν αντίστοιχα οι δείκτες Shanghai στην ηπειρωτική Κίνα και HSI στο Χονγκ Κονγκ.