Κέρδη για το πετρέλαιο με φόντο τη συμφωνία Ρωσίας - Σ. Αραβίας

Κέρδη για το πετρέλαιο με φόντο τη συμφωνία Ρωσίας - Σ. Αραβίας

Κέρδη που άγγιξαν το 12% σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου αμέσως μετά την είδηση που μετέδωσε το Reuters ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για σημαντική μείωση της παραγωγής, ωστόσο η άνοδος περιορίστηκε στη συνέχεια, εν αναμονή τω λεπτομερειών της συμφωνίας των δύο κρατών. Την πληροφορία αυτή έδωσε πηγή του OPEC κάνοντας λόγο για μείωση που μπορεί να φτάσει έως και τα 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Το WTI, νωρίτερα σήμερα, κινήθηκε ανοδικά στο +11,04% ή 2,7 δολάρια στα 27,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent ενισχύθηκε 8,68% στα 35,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή την ώρα το West Texas Intermediate σημειώνει άνοδο 1,91% και διαμορφώνεται στα 25,57 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο τύπου Brent  μετά το «άλμα» άνω του 10%, κινείται αυτήν την ώρα στα 33,65  δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 2,47%.

Οι συζητήσεις ήταν αρκετά δύσκολες, ωστόσο σύμφωνα με πηγές  του OPEC και της ρωσικής πλευράς κάνουν λόγο για συμφωνία και ξεπέρασμα των διαφορών.

«Πρόκειται για παγκόσμια συμφωνία», δήλωσε πηγή του OPEC, χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό περιλαμβάνει τη συμμετοχή των ΗΠΑ, στοιχείο στο οποίο επέμεινε τόσο η Ρωσία όσο και άλλοι παραγωγοί του Οργανισμού.

"Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία οι Σαουδάραβες και οι Ρώσοι σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης των αγορών", ανέφερε ο αμερικάνος υπουργός Ενέργειας στο CNBC. "Νομίζω ότι μπορούν να φτάσουν εύκολα τα 10 εκατομμύρια βαρέλια, ίσως και ακόμη περισσότερα, και σίγουρα θα είναι περισσότερα αν συμπεριλάβουμε και τις άλλες χώρες που παράγουν πετρέλαιο. Χώρες  όπως ο Καναδάς και η Βραζιλία κ.ά. Εύκολο, εύκολο να γίνει", πρόσθεσε.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν περίπου 35 χώρες και συζητούν για την μείωση της παραγωγής, καθώς η πανδημία έχει μειώσει την χρήση του πετρελαίου κατά 25%, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στα 20 με 35 εκατ. βαρέλια τη μέρα. 

Αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Ενέργειας του G20 για να συζητήσουν την κατάσταση της αγοράς.