Κατοχύρωση κερδών στην Wall ολοκληρώνοντας έναν ιστορικό Νοέμβρη

Κατοχύρωση κερδών στην Wall ολοκληρώνοντας έναν ιστορικό Νοέμβρη

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, ολοκληρώνοντας την ίδια ώρα όμως έναν από τους πλέον αποδοτικούς μήνες τους, τον καλύτερο για τα blue-chips του Dow Jones τα τελευταία 33 χρόνια, από το 1987. 

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης τέλειωσε τις συναλλαγές του στις 29.638 με απώλειες 0,9% ή 271 μονάδων, με τους επενδυτές να κινούνται προς κατοχύρωση μέρους των κερδών από το ράλι του Νοεμβρίου, το οποίο ολοκληρώθηκε με συνολική άνοδο 11,9% για τον Dow Jones.

Σε παρόμοιους ρυθμούς κινήθηκαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον S&P500 να υποχωρεί κατά 0,46% στις 3.621 μονάδες και τον Nasdaq να σημειώνει οριακές απώλειες μόλις 0,06% στις 12.198 μονάδες, ωστόσο για το σύνολο το Νοεμβρίου ο πρώτος κατέγραψε άνοδο 10,8% και ο δεύτερος 11,8%. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή είχαν κλείσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ και οι δύο.

Στα ταμπλό, οι Travelers και Chevron είχαν τη χειρότερη επίδοση σήμερα στον Dow υποχωρώντας κατά 3,6% και 4,5% αντίστοιχα, ενώ στον S&P500 οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στον κλάδο της ενέργειας που υποχώρησε κατά 5,4% συνολικά, καταγράφοντας τη χειρότερη ημέρα του από τις 24 Ιουνίου.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι κλάδοι της κρουαζιέρας και των αερομεταφορών, που είχαν προσφέρει κάποιες από τις καλύτερες επιδόσεις του Νοεμβρίου, με τη μετοχή της Carnival να πραγματοποιεί βουτιά 7,4%, την Norwegian Cruise Line να χάνει 3,4%, ενώ οι αεροπορικές American και Delta Airlines είδαν τους τίτλους τους να χάνουν 5% και 2% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο μήνα πάντως, οι Boeing και American Express άνοιξαν το δρόμο για την άνοδο ρεκόρ του Dow, με συνολικά 45,9% και 30% αντίστοιχα, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα οι Chevron, JPMorgan Chase, Disney και Honeywell είδαν όλες τους τίτλους τους να ενισχύονται άνω του 20%.

Χαρακτηριστικό της πορείας του Dow Jones τους τελευταίους μήνες, είναι το διάγραμμα από το CNBC:

Στην επικαιρότητα που παρακολουθούν οι επενδυτές, η θετική είδηση ότι η Moderna εντός της ημέρας θα υποβάλει αίτηση έκτακτης έγκρισης για το εμβόλιο της από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αντιστάθμισε σε ένα βαθμό το αρνητικό κλίμα από το δημοσίευμα  του Reuters που ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει να βάλει στη «μαύρη λίστα» την κινεζική εταιρεία παραγωγής τσιπ SMIC καθώς και την πετρελαϊκή CNOOC. Η κίνηση αυτή θα περιορίσει την πρόσβαση τους στην αμερικανική αγορά και θα κλιμακώσει τις εντάσεις με την Κίνα λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν.