Ιστορικών διαστάσεων sell off - Συντριβή έως 21% στις τράπεζες
Χρηματιστήριο Αθηνών

Ιστορικών διαστάσεων sell off - Συντριβή έως 21% στις τράπεζες

Σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά βαδίζει πλέον η παγκόσμια επενδυτική και οικονομική κοινότητα, καθώς όσα εκτυλίσσονται με τις επιπτώσεις του κορονοϊού και την ευρύτερη καραντίνα ολόκληρων χωρών αλλά και τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων, είναι εξελίξεις που δεν έχουν προηγούμενο στη νεότερη ιστορία του κόσμου.

Με την υγεία των πολιτών – σε όλο τον κόσμο - να προέχει από κάθε άλλη οικονομική, επενδυτική ή άλλου τύπου προτεραιότητα, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς θεσμοί αναλαμβάνουν δράση προχωρώντας σε περιοριστικά μέτρα που ήταν αδιανόητα έως πριν από λίγες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια διάρρηξης της «αλυσίδας» μετάδοσης του ιού.

Η εξάπλωση του κορονοϊού σε ολοένα και περισσότερες χώρες σταματάει μετά από πολλές δεκαετίες την... κανονική ροή της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, ενώ για πρώτη φορά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, διακόπηκε η αεροπορική σύνδεση Ευρώπης και Αμερικής, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα!

Μια... καινούρια και άγνωστη πραγματικότητα είναι ήδη εδώ, χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει πόσο καιρό θα διαρκέσει, τι επιπτώσεις θα έχει, πως θα επιδράσει στις κοινωνίες ευρύτερα και ποια θα είναι η επόμενη μέρα, όταν υπάρξει ανάσχεση των περιοριστικών μέτρων.

Εντός των πρωτοφανών τεκταινομένων, οι αγορές και όλη η επενδυτική βιομηχανία καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως το απόλυτο... μαύρο κουτί, καθώς η επέλαση του κορονοϊού έχει αλλάξει εντελώς το status quo στη λειτουργία ολόκληρων κρατών, οικονομικών και επιχειρήσεων, διαμορφώνοντας μια νέα, πρωτόγνωρη πραγματικότητα.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, τα... βιβλία ξαναγράφονται σ' ότι αφορά το ιστορικό πτώσης των παγκοσμίων χρηματιστηρίων, καθώς τα φαινόμενα που παρουσιάζονται τώρα, με τη μαζικότητα στις πωλήσεις, την ταχύτατη αποδόμηση αλλά και την... οικουμενικότητα της κατάρρευσης όλων των επενδυτικών προϊόντων (μετοχές, ομόλογα, πετρέλαιο, commodities) δεν έχουν προηγούμενο.

Γιατί, φαινόμενα ισοπέδωσης δεικτών, μετοχών αλλά και όλων των επενδυτικών προϊόντων – στο βαθμό που εξελίσσονται σήμερα – δεν είχαμε ούτε το 2008, ούτε στην κρίση του '87. Τα διεθνή χρηματιστήρια προερχόμενα και από το υπερδεκαετές bull market ισοπεδώνονται ταχύτατα, σε ρυθμούς που ουδέποτε έχουμε ξαναδεί, ενώ δείκτες – κολώνες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος εξαϋλώνονται με εφιαλτικά ταχύ τρόπο.

Ο δείκτης Dow Jones μετά το χθεσινό -6% υποχωρεί εκ νέου σήμερα σε ποσοστό 9%, ενώ ο πιο... βαρύς χρηματιστηριακός δείκτης του κόσμου, ο επονομαζόμενος και δείκτης των δεικτών, ο S&P 500 χάνει 8,31%!! Παράλληλα, ο πιο σημαντικός δείκτης ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου ο DAX της Φρανκφούρτης υποχωρεί 12%, ο CAC 40 χάνει 12,46%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -10,37%, ενώ πτώση 14% καταγράφουν τα χρηματιστήρια Μιλάνου και Μαδρίτης!

Μέσα σ' αυτό το εφιαλτικό περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έγινε φύλλο και φτερό, πέφτοντας σε νέα χαμηλά 4ετίας, έχοντας ήδη απώλειες πάνω από 400 μονάδες από τα υψηλά των 948 μονάδων προ ενάμιση μήνα, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 43% και τον τραπεζικό δείκτη άνω του 58%!

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 538,55 μονάδες καταγράφοντας πτώση 10,61%, σε μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις της νεότερης ιστορίας της ελληνικής αγοράς. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.344,38 μονάδες με πτώση – κατακρήμνιση 12,08%, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 16,24% πέφτοντας στις 369,85 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 736,61 μονάδες με πτώση 7,93%.

Μάλιστα, ο καταιγισμός πτώσης στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και η πληθώρα των εντολών πώλησης, «κόλλησε» το σύστημα, δεδομένου ότι στις 23 από τις 25 μετοχές του FTSE ενεργοποιήθηκε ο Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ), ενώ τα πρώτα στοιχεία της συνεδρίασης πέρασαν μετά το πρώτο τετράλεπτο! Πρόκειται για σπάνιο σύμπτωμα που παρατηρείται μόνο σε ακραίες καταστάσεις όπως η τωρινή.

Η αξία συναλλαγών για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ διαμορφούμενη στα 95,4 εκατ. ευρώ, με τα 89,2 εκατ. ευρώ στον FTSE 25. Στις τράπεζες, η Εθνική υποχώρησε σε ποσοστό 20,95% με όγκο κοντά στα 7 εκατ. τεμάχια, η Eurobank έχασε 17,36%, η Πειραιώς -16,67% και η Alpha Bank -12,37%.

Στον ευρύτερο Large Cap η Viohalco υποχώρησε σε ποσοστό 18,88%, η Coca Cola HBC -15,07%, Ελλάκτωρ -14,72%, ΔΕΗ -13,68%, ΓΕΚ Τέρνα -11,76%, ΟΠΑΠ -11,24%, ΑΔΜΗΕ -11,22%, ΟΤΕ -10,72% κ.λπ. Παρόμοια εικόνα και στον Mid Cap όπου πτώση 21,14% είχε η Ολυμπιακή Τεχνική, η Intrakat στο -17,41%, η Intracom Holdings -13,64%, Profile -12,40%, AVAX -12%, Attica Bank -11,85%, Intralot -11,80% κ.ο.κ.

Στο σύνολο της αγοράς, μόλις 8 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 116 που υποχώρησαν, εκ των οποίων οι 12 έχασαν από 18% έως 25%, ενώ 45 μετοχές συνολικά είχαν πτώση άνω του 10%, επίδοση που ξεπέρασε ακόμη και την εξαιρετικά άσχημη στατιστική της περασμένης Δευτέρας, όταν ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 13,39%!

Κατέρρευσαν οι ευρωαγορές - Η χειρότερη μέρα στην ιστορία τους

Χωρίς προηγούμενο ήταν οι απώλειες που κατέγραψαν στη σημερινή εφιαλτική συνεδρίαση οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού έφερε πανικό που οδήγησε στη χειρότερη ημερήσια επίδοση στην ιστορία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Συγκεκριμένα,  ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 11% και ολοκλήρωσε στις 294, 93 μονάδες.

Στη Γερμανία ο DAX βυθίστηκε κατά 12,24% και ολοκλήρωσε στις 9.160 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 12,28% στις 4.044 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που γκρεμίστηκε κατά 10,93% και ολοκλήρωσε στις 5.234 μονάδες.

Σε παρόμοιο ρυθμό κινήθηκαν και οι αγορές της περιφέρειας, όπου στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB υπέστη ισχυρότατες απώλειες 16,62% κλείνοντας στις 14.949 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 έχασε 14,41% στις 6.350 μονάδες. 

Επίσης σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη συνεδρίασή του για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, ανακοινώνοντας όμως πακέτο πρόσθετης τόνωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε νέο γύρο επιπρόσθετων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (LTROs) ύψους 120 δισεκατομμυρίων ευρώ σημειώνοντας παράλληλα πως εξετάζει πιο ευνοϊκά μέτρα για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2020 μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Η Κριστίν Λαγκάρντ προχώρησε σε έκκληση προς τις κυβερνήσεις του πλανήτη για να αντιμετωπιστούν οι τρομακτικές οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορονοϊού. "Χρειάζονται φιλόδοξα και συντεταγμένα δημοσιονομικά πλάνα", τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ, καλώντας τους πολιτικούς της Ευρώπης να δράσουν "τώρα, δυναμικά και μαζί".