Ισορροπία και αναμονή πάνω από τις 930 μονάδες στο ΧΑ

Ισορροπία και αναμονή πάνω από τις 930 μονάδες στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τη Wall Street σήμερα σε αργία λόγω της Martin Luther King Day και τις ευρωπαϊκές αγορές σε ήπια πτωτική κίνηση χωρίς ακρότητες, το ελληνικό χρηματιστήριο ξεκινά την εβδομάδα κρατώντας όλα τα κεκτημένα και τα υψηλά 5ετίας, με μεικτές τάσεις στο χώρο του Large Cap και στις τράπεζες, ενώ ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από τις 930 μονάδες.

Η ατζέντα της εβδομάδας είναι αρκετά πλούσια καθώς έχουμε την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας και την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, την πρώτη ετυμηγορία μεγάλου οίκου για το 2020 και την πρώτη που βρίσκει την κυβέρνηση Μητσοτάκη με ένα «απόθεμα» διακυβέρνησης σχεδόν εφτά μηνών.

Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο σχόλιο, το Χ.Α. έχοντας συμπληρώσει 14 διαδοχικές συνεδριάσεις με κλείσιμο πάνω από το κομβικό όριο των 900 μονάδων και επιτυγχάνοντας νέα υψηλά 5ετίας πάνω από τις 930 μονάδες, περιμένει νέους καταλύτες για τη συνέχεια.

Ο Γενικός Δείκτης σήμερα διαπραγματεύεται στις 933 μονάδες με οριακή πτώση 0,07% και πολλές εναλλαγές στο πρόσημο, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 17 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε μέτριο τέμπο. Η εικόνα στις τράπεζες είναι μεικτή χωρίς όμως μεγάλες κινήσεις, ενώ μοιρασμένα είναι και τα πρόσημα ευρύτερα στον Large Cap.

Πιο αναλυτικά, ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 2% η μετοχή της Μυτιληναίος που διαπραγματεύεται στα 10,32 ευρώ που είναι υψηλά 6μήνου, ενώ κέρδη άνω του 1% έχουν οι Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% έχει η Coca Cola HBC, ενώ μικρότερη πτώση καταγράφουν οι ΔΕΗ, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν (με πολύ μικρό όγκο), ΓΕΚ Τέρνα και Lamda Development.

Στο χώρο του Mid Cap, κέρδη έχουν μετοχές όπως MIG, Intralot, Πλαίσιο, Intracom Holdings και Attica Bank, ενώ υποχωρούν οι Ικτίνος, AVAX, Autohellas, Profile και Τεχνική Ολυμπιακή. Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα παρατηρείται σε μετοχές όπως Logismos, Κορδέλλου, Παΐρης, Trastor, Χαϊδεμένος, ΕΚΤΕΡ, Ιατρικό Αθηνών. Στο σύνολο της αγοράς, 37 μετοχές ενισχύονται έναντι 41 που υποχωρούν.