Ισχυρό sell-off μετά την ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ
Wall Street

Ισχυρό sell-off μετά την ραγδαία εξάπλωση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Ισχυρή πτώση κατέγραψαν την Παρασκευή οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, καθώς η αλματώδης αύξηση των νέων κρουσμάτων της πανδημίας στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, δημιουργεί έντονες ανησυχίες στους επενδυτές για μία ενδεχόμενη επαναφορά των περιοριστικών μέτρων, την στιγμή που ήδη αρκετές Πολιτείες σταματούν εκτάκτως την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με βαριές απώλειες 730 μονάδων ή 2,84% και διαμορφώθηκε στις 25.015 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει ισχυρή πτώση, μετά και τα stress test της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο δείκτη S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 3.009 μονάδες με απώλειες της τάξης του 2,42%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, σημείωσε πτώση 2,59% και έκλεισε στις 9.757 μονάδες.

Στο ταμπλό, απώλειες άνω του 5% σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές των Bank of America και JPMorgan Chase, ενώ παράλληλα σημαντική πτώση 8,7% καταγράφει η μετοχή της Goldman Sachs, όπως και εκείνη της Wells Fargo που υποχωρεί κατά 7,4%.

Ισχυρή πτώση που ξεπέρασε το 7,6% κατέγραψε, τέλος, και η μετοχή της Nike, μετά την αναπάντεχη μείωση εσόδων και κερδών κατά το τελευταίο τρίμηνο, καθώς το μέρισμα ανά μετοχή έπεσε κατά 51 σεντς, ενώ τα συνολικά της έσοδα ανήλθαν στα 6,31 δισ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 38% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2019.

Τέλος, απώλειες άνω του 3% κατέγραψαν οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών United Airlines, American και Delta, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι ταξιδιωτικές εταιρείες, με Norwegian Cruise Line να σημειώνει πτώση 5%.

Στο μέτωπο της πανδημίας, τα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία, καθώς μόνο την Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν περισσότερες από 37.000 νέες λοιμώξεις, αναγκάζοντας τους κυβερνήτες σε μία σειρά πολιτειών όπως στην Φλόριντα, στο Τέξας και στην Καλιφόρνια να βάλουν προσωρινό «φρένο» στην άρση των μέτρων περιορισμού που είναι ακόμα σε ισχύ.

Μόνο στην Φλόριντα, οι ημερήσιες νέες λοιμώξεις ξεπέρασαν τις 5.000, ο μεγαλύτερος αριθμός από το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ αύξηση παρατηρείται και στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Πολιτείας. Στην Αριζόνα, η αύξηση των κρουσμάτων ξεπέρασε το 5%, ενώ στο Τέξας ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ ανέστειλε την ολοκλήρωση της άρσης των μέτρων περιορισμού για διάστημα επτά ημερών.

Στα θετικά νέα της ημέρας, ωστόσο, κατατάσσεται τόσο η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ τον Μάιο κατά 8,2%, γεγονός που αποδίδεται στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και που συνιστά την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από το 1959, όπως και η μικρότερη του αναμενόμενου πτώση του εισοδήματος των Αμερικανών κατά τον ίδιο μήνα. Τον Απρίλιο οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν σημειώσει ιστορική πτώση 12,6%.

Πιο συγκεκριμένα, το προσωπικό εισόδημα μειώθηκε κατά 4,2%, αφού είχε σημειώσει αύξηση ρεκόρ 10,8% τον Απρίλιο, όπου η κυβέρνηση έδωσε το ποσό των 1.200 δολαρίων σε εκατομμύρια άτομα και ενίσχυσε το επίδομα ανεργίας για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού., ενώ την ίδια στιγμή οι αναλυτές εκτιμούσαν πως η μείωση θα έφτανε σε ποσοστό 6%.