«Αδιαφορία» Τραμπ παρά την κραυγή αγωνίας Φάουτσι

«Αδιαφορία» Τραμπ παρά την κραυγή αγωνίας Φάουτσι

Παρά την προειδοποίηση του επικεφαλής επιδημιολόγου της χώρας Άντονι Φάουτσι και άλλων ειδικών για τα ανησυχητικώς αυξανόμενα κρούσματα του κορονοϊου, την αναστολή του πλήρους ανοίγματος σε Τέξας και άλλες πολιτείες και το γεγονός ότι αρκετές χώρες του πλανήτη βάζουν τις ΗΠΑ σε "καραντίνα", ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να έχει επιστρέψει στην τακτική της περιόδου κατά την οποία αρνείτο  την σοβαρότητα του κορονοΐού. 

"Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές", επισήμανε ο κορυφαίος επιδημιολόγος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της ομάδας διαχείρισης της κρίσης για τον νέο κορονοϊό του Λευκού Οίκου, αφού λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της χώρας Μάικ Πενς επιχείρησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς για την υφιστάμενη κατάσταση.

Χθες εξάλλου, κατά τη διάρκεια κατάθεσης στη Γερουσία, ο Φαουτσι επανέλαβε ξανά την άποψη ότι "θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει πολλά πράγματα καλύτερα", όταν ρωτήθηκε για τον τρόπο που οι ΗΠΑ διαχειρίστηκαν την επιδημία του κορονοϊού. Επιπρόσθετα, ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Νόσων τόνισε ότι "η πανδημία αυτή δεν έχει τελειώσει".

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο έριξε ευθείες βολές κατά των πολιτειών που άνοιξαν τις οικονομίες τους προτού θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία του κορονοϊού, μια δήλωση που "κανονικά" θα έπρεπε να είχε έρθει από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Κουόμο σημείωσε ότι οι πολιτείες που ακολούθησαν τις κατευθυντήριες συστάσεις του Λευκού Οίκου τώρα καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Υόρκη κατάφερε να ελέγξει τον ιό ακολουθώντας μια επιστημονική και όχι πολιτική προσέγγιση. "Αυτό που συμβαίνει σε αυτήν τη χώρα είναι αυτή τη στιγμή τρομακτικό και αποκαλυπτικό ταυτόχρονα. Αμερική, είναι ώρα να ξυπνήσεις και να αντικρίσεις τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα" ανέφερε.

Η δήλωση αυτή ήρθε αφότου ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ διέταξε το κλείσιμο όλων των μπαρ και περιόρισε τη λειτουργία των εστιατορίων, σε μια αντιστροφή πορείας μετά την έξαρση κρουσμάτων στην μεγάλη αμερικανική νότια πολιτεία. Το άλμα κρουσμάτων και νοσηλειών στο Τέξας επιβεβαιώνει την αναζωπύρωση του ιού σε πολιτείες που προχώρησαν νωρίς στην άρση των περιοριστικών μέτρων. Αύξηση-ρεκόρ μολύνσεων καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα στην Αλαμπάμα, την Αριζόνα, την Καλιφόρνια, την Φλόριντα, το Αϊντάχο, το Μισισιπή, το Μιζούρι, τη Νεβάδα, την Οκλαχόμα, τη Νότια Καρολίνα και το Ουαϊόμινγκ.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, με περισσότερα από 2,3 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και τουλάχιστον 121.000 θανάτους έως σήμερα.

Από το στρατόπεδο του Τραμπ το οποίο δείχνει να ασχολείται περισσότερο με τα απογοητευτικά νούμερα στις δημοσκοπήσεις, παρά με τον κορονοϊό

Η μόνη αναφορά ήταν σε σαρκαστικό τόνο κατά την πρόσφατη προεκλογική συγκέντρωση στην Τάλσα της Οκλαχόμα το περασμένο Σάββατο. Εκεί ο πρόεδρος είπε ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις ΗΠΑ οφείλεται στη διεξαγωγή πάρα πολλών διαγνωστικών τεστ.

"Όταν κάνεις τεστ σε αυτή την έκταση, θα βρεις (…) περισσότερα κρούσματα. Οπότε λέω στους ανθρώπους μου ‘επιβραδύνετε τα τεστ, σας παρακαλώ’". Λίγο αργότερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο Τραμπ "προφανώς έκανε πλάκα" με τη δήλωση αυτή.

Βολές και από Γκέιτς προς τον Λευκό Οίκο\

Ο δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση του κορονοϊου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν ελλειμματική, προσθέτωντας ότι η πανδημία δεν έχει επ' ουδενι τελειώσει.

"Οι ΗΠΑ πάσχουν από την έλλειψη ενός ηγέτη, ο οποίος θα έστελνε τα κατάλληλα μηνύματα και θα συντόνιζε αποτελεσματικά τις δημόσιες υπηρεσίες. Δυστυχώς, η κυβερνητική απάντηση στον κορονοϊό είναι η χειρότερη δυνατή. Είμαι ακόμα αρκετά απογοητευμένος. Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για όλο τον πλανήτη. Το έλλειμμα ηγεσίας επηρέασε και τις αναπτυσσόμενες χώρες, που υποφέρουν" τόνισε ο Γκέιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Άντερσον Κούπερ του CNN. 

Παράλληλα, ο Γκέιτς είπε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Άντονι Φαουτσι τον επικεφαλής του Κέντρου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, υπονοώντας ότι μιλά συχνότερα μαζί του από τον πρόεδρο Τραμπ.

AP Photo/Alex Brandon