Ισχυρή άνοδος για το πετρέλαιο μετά την έκρηξη στο ιρανικό τάνκερ

Ισχυρή άνοδος για το πετρέλαιο μετά την έκρηξη στο ιρανικό τάνκερ

Άλμα έως και 1,5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε ιρανικό τάνκερ, το οποίο βρισκόταν 60 μίλια από το λιμάνι της πόλης Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό WTI καταγράφει άνοδο 0,92% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 54,04 δολάρια ανά βαρέλι.

Σε παρόμοιο ρυθμό κινείται και το ευρωπαϊκό Brent, που βλέπει την τιμή του να ενισχύεται κατά 1,49% στα 59,98 δολάρια ανά βαρέλι.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται δηλώσεις ιρανών εμπειρογνωμόνων που σημειώνουν ότι το περιστατικό αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από μια «τρομοκρατική επίθεση».

Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις ιρανών αξιωματούχων, το τάνκερ έπληξαν δύο πύραυλοι, ενώ όπως αναφέρει η ιρανική τηλεόραση έχει επέλθει ζημιά σε δύο στεγανά του πλοίου με αποτέλεσμα τη διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα.

Το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή στρέφει τους επενδυτές στο πετρέλαιο, καθώς κατά τις πρόσφατες επιθέσεις σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία η τιμή του είχε εκτιναχθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκρηξη στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο έρχεται στον απόηχο των κατηγοριών προς την Τεχεράνη ότι βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις σε τάνκερ τους προηγούμενες μήνες κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Αξιωματούχοι σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία είχαν εκτιμήσει ότι το Ιράν ήταν υπεύθυνο και για την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Aramco τον προηγούμενο μήνα, κάτι που είχε αρνηθεί η Τεχεράνη.