Ισχυρές πιέσεις δέχεται το ΧΑ, απώλειες άνω του 2%

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το ΧΑ, απώλειες άνω του 2%

Ισχυρές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με την αγορά να παρακολουθεί τη γεωπολιτική ένταση στο Αιγαίο που συντηρεί η Τουρκία, καθώς εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου έως τις 23 Αυγούστου, ενώ έντονη παραμένει η ανησυχία και για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα με τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς. 

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ υποχωρεί κατά 2,16%, κινούμενος στις 618 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 7,67 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,88%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης χάνει 1,52%.

Πτώση σχεδόν 3,5% καταγράφει και ο τραπεζικός δείκτης, με την Πειραιώς να υποχωρεί 4,4%, την Alpha Bank 4,1%, την ΕΤΕ 3,3% και την Eurobank 2,2%. 

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (4,12%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (3,88%), της Μυτιληναίος (3,58%) και των ΕΛΠΕ (3,18%). Απώλειες άνω του 2% καταγράφουν οι μετοχές των Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και Titan.

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης της Υγείας (+0,40%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-4,20%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,12%) και της Τεχνολογίας (-4,10%).

Σημειώνεται πως το τουρκικό σκάφος Oruc Reis έχει αποπλεύσει προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδεία πλοίων του τουρκικού στόλου, μετά τη νέα Navtex που εκδόθηκε λίγο μετά τις 7:00 από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας της Αττάλειας για έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται νοτίως του Καστελλόριζου. Νωρίτερα, συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Εκτάκτως, ενώ αυτή την ώρα συνεδριάζει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ.