Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές - Βουτιά 4% ο DAX

Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές - Βουτιά 4% ο DAX

Με ισχυρές απώλειες συνεχίζουν τις συναλλαγές τους οι ευρωαγορές, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ιστορικών διαστάσεων πτώσεις του ΑΕΠ στην Γερμανία αλλά και τις ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο, εν μέσω κορύφωσης της κρίσης του κορονοϊού με επακόλουθο την επιβολή lockdown.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει πλέον 2,5% και κινείται στις 358,14 μονάδες, με όλους τους κλάδους του σε αρνητικό πρόσημο. 

Στους υπόλοιπους δείκτες, ο γερμανικός DAX ηγείται των απωλειών καθώς υποχωρεί κατά σχεδόν 4% και κινείται στις 12.308 μονάδες έχοντας χάσει πάνω από 500 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC χάνει 2,71% και βρίσκεται στις 4.824 μονάδες, όπως και ο FTSE 100 στη Βρετανία που υποχωρεί κατά 3% στις 5.946 μονάδες.

Σε παρόμοιους ρυθμούς κινείται και η ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στη Ιταλία ο FTSE MIB χάνει 3,6% και υποχωρεί στις κινείται στις 19.160 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 3,9% στις 6.928 μονάδες.   

Στην βασική είδηση της ημέρας, απογοητευτικά ήταν τα οικονομικά στοιχεία για το ΑΕΠ στην Γερμανία που κατέγραψε η μεγαλύτερη συρρίκνωση του από το 1970, από όταν και τηρούνται τριμηνιαία στοιχεία, στο β? τρίμηνο του 2020. Συγκεκριμένα η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε επίπεδο τριμήνου και σε εποχιακά αναθεωρημένη βάση, με την ύφεση να ξεπερνά τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 9%.

Ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στους ευρωπαϊκούς δείκτες όταν ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου η αμερικανική οικονομία «βούτηξε» κατά σχεδόν 33%, με συνέπεια το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και εκτινάσσοντας την ανεργία στο 14,7%.

Στα εταιρικά νέα, τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της κατέγραψε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault το πρώτο εξάμηνο του 2020. Όπως ανακοινώθηκε, οι ζημιές ανήλθαν σε 7,292 δις ευρώ, γεγονός που αποδίδεται αφενός στην κρίση που διέρχεται η Nissan – εταίρος της Renault – αφετέρου στην επιδημία του κορονοϊού. Η μετοχή της ωστόσο κερδίζει 0,21%.

Νωρίτερα, με μικτές τάσεις είχα κλείσει σήμερα οι ασιατικές αγορές και  τον ιαπωνικό Nikkei να χάνει 0,26%.