Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές, πτώση 5%

Ισχυρές απώλειες στις ασιατικές αγορές, πτώση 5%

Η άρνηση της Ρωσίας να συμφωνήσει στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου και η επακόλουθη αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές σε συνδυασμό με την ήδη εντεινόμενη ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία φέρνουν ισχυρότατες απώλειες στις ασιατικές αγορές, ενώ η πτώση της τιμής του πετρελαίου αγγίζει πλέον το 25% και διαμορφώνεται κάτω από τα 34 δολάρια/βαρέλι.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στο Τόκυο έκλεισε με απώλειες 5,07% στις 19.698,76 μονάδες, ενώ πτώση 4,19% σημείωσε και ο δείκτης KOSPI στην Νότια Κορέα, που έκλεισε στις 1.954,77 μονάδες.

Απώλειες 3,74% κατέγραψε ο δείκτης HSI στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα λίγη ώρα πριν το κλείσιμο ο δείκτης Shanghai διαπραγματεύεται στις 2.943,29 μονάδες, με πτώση 3,01%.

Στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας η πτώση πλέον ξεπερνάει το 9%, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι υπόλοιποι δείκτες στα χρηματιστήρια του Κόλπου με τα χρηματιστήριο σε Αμπού Ντάμπι και Ντουμπάι να καταγράφουν απώλειες 7,7% και 9% αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, «βουτιά» άνω του 25% πραγματοποιούν οι παγκόσμιες τιμές του αργού, μετά την άρνηση της Ρωσίας να αποδεχθεί την μείωση της παραγωγής του πετρελαίου κατά τη συνεδρίαση των κρατών μελών του OPEC.

Η άρνηση της ρωσικής πλευράς προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία κήρυξε «πόλεμο τιμών», με αποτέλεσμα η τιμή του ευρωπαϊκού Brent να υποχωρεί κατά 25% και να διαμορφώνεται στα 32,5 δολάρια/βαρέλι, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και για το αμερικανικό West Texas Intermediate, το οποίο υποχωρεί κατά 27% και βρίσκεται κάτω από τα 30 δολάρια/βαρέλι.

Σημειώνεται πως η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι η πιο βίαιη από τον Ιανουάριο του 1991 όταν ξεκίνησε η «Καταιγίδα της Ερήμου», ενώ πλέον οι τιμές του αργού σημειώνουν πτώση άνω του 50% μέσα στο 2020.

Παράλληλα, σημαντική πτώση που φτάνει στις 1.200 μονάδες σημειώνουν τα futures της Wall Street, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές.

AP Photo/Kin Cheung