Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων

Ισχυρά κέρδη στις ευρωαγορές καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων

Με σημαντικά κέρδη άνω του 1,5% διαπραγματεύονται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά την υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων, ενώ λαμβάνουν περαιτέρω ώθηση από τα ενθαρρυντικά νέα στο μέτωπο των εμβολιασμών με την έγκριση ακόμα ενός εμβολίου, εκείνου της Johnson & Johnson.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται στις 411,5 μονάδες με άνοδο 1,6% και στήριξη από τον τομέα πρώτων υλών που ενισχύεται κατά 2,7%.

Με κέρδη 1% διαπραγματεύεται και ο γερμανικός DAX που κινείται στις 13.930 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που ενισχύεται επίσης κατά 1,57% στις 5.790 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει και αυτός κέρδη με άνοδο κατά 1,7% στις 6.593 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζουν και οι δείκτες στην περιφέρεια, με τον ιταλικό FTSE MIB να σημειώνει άνοδο 1,5% κινούμενος στις 23.194 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που ενισχύεται κατά 1,61% στις 8.357 μονάδες.

Σημαντική ώθηση στις σημερινές συναλλαγές δίνει η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με εκείνη του 10ετούς ΗΠΑ να έχει υποχωρήσει στο 1,429%, αφότου είχε ανέλθει έως και το 1,6% την περασμένη Πέμπτη, εγείροντας φόβους για την επενδυτική ελκυστικότητα στοιχείων υψηλότερου ρίσκου όπως οι μετοχές. 

Παράλληλα, μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε και η είδηση για την εισαγωγή ακόμα ενός εμβολίου στη φαρέτρα των κρατών απέναντι στην πανδημία, μετά την έγκριση που έλαβε η Johnson & Johnson από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). 

Οι αρχές των ΗΠΑ συνέστησαν ομόφωνα τη χρήση του σκευάσματος για όλους τους πολίτες 18 ετών και άνω, με την πρώτη παρτίδα εμβολίων της J&J να αναμένεται στις ΗΠΑ, ενώ στις 11 Μαρτίου συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για την έγκρισή του.

Θετική επίδραση έχει επίσης η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, του πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης 1,9 τρισ. δολαρίων του προέδρου Μπάιντεν για τις επιπτώσεις της πανδημίας, με τη συζήτηση να μεταφέρεται πλέον στη Γερουσία, για την οριστική του έγκριση.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, τέλος, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Κίνας για τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες, χαμηλότερα από τις 51,3 του Ιανουαρίου, αλλά πάνω από το όριο των 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.