Ισχυρά κέρδη στη Wall Street στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street στον απόηχο των δηλώσεων Πάουελ

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη, καθώς οι επενδυτές είδαν με καλό μάτι τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αποσύρει ορισμένα από τα νομισματικά της κίνητρα, λέγοντας ότι είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων (tapering) των 120 δισ. δολαρίων μέσα στο 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο ο βιομηχανικός Dow έκλεισε με άνοδο 242,68 μονάδων (+0,69%), στις 35.455,8 μονάδες, ο Nasdaq, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 183,69 μονάδων (+1,23%), στις 15.129,5 μονάδες ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο 39,37 μονάδων (+0,88%), στις 4.509,37 μονάδες.

Ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας έχει επανέλθει σε ένα επίπεδο όπου δεν χρειάζεται πλέον τόση υποστήριξη νομισματικής πολιτικής.

Επιλέγοντας προσεκτικά να μην αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πρόσθεσε ότι ίδιος και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της τράπεζας συμφώνησαν τον Ιούλιο ότι θα ήταν κατάλληλο να ξεκινήσει από φέτος το tapering.

Αυτό σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει να περιορίζει το ρυθμό των αγορών ομολόγων της το προσεχές διάστημα (ύψους 120 δισ. ευρώ το μήνα στην παρούσα φάση), όπως είχαν δείξει άλλωστε τα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουλίου της Fed που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου έδωσαν ώθηση στον S&P 500, με την Occidental Petroleum να σημειώνει άνοδο 6,9% και τη Cimarex Energy να ενισχύεται 6,5%.

Κερδισμένοι της συνεδρίασης, Ford και General Motors, με την τιμή των μετοχών τους να ενισχύονται 3% και 2%, αντίστοιχα.