Ισχυρά κέρδη 3% στην Wall Street με ράλι στο κλείσιμο

Ισχυρά κέρδη 3% στην Wall Street με ράλι στο κλείσιμο

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε την πρώτη μέρα συναλλαγών της εβδομάδας η αμερικανική αγορά που είδε και τους τρεις βασικούς δείκτες να «πατάνε γκάζι» και να φτάνουν σε υψηλά ημέρας λίγο πριν το κλείσιμο, με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά την παράταση στα μέτρα προστασίας λόγω κορονοϊού που έδωσε ο Τραμπ.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άλμα 688 μονάδων ή 3,18% στις 22.325 μονάδες, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 κατέγραψε επίσης ισχυρή άνοδο 3,35% στις 2.626 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που ενισχύθηκε κατά 3.62% στις 7.774 μονάδες.

Οδηγό στα κέρδη του Dow αποτέλεσε η μετοχή της Johnson & Johnson με άλμα άνω του 8%, αφότου ανακοίνωσε την έναρξη των πειραματικών δοκιμών του εμβολίου σε ανθρώπους το ερχόμενο φθινόπωρο. Παράλληλα σημείωσε ότι η αδειοδότησή του για χρήση επείγουσας ανάγκης θα μπορεί να αναμένεται στις αρχές του 2021 εφόσον επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του.

Περαιτέρω ώθηση στην αμερικανική αγορά έδωσαν οι μετοχές των κολοσσών της τεχνολογίας Microsoft, Alphabet και Amazon, με κέρδη 7%, 3,3% και 3,4% αντίστοιχα.

Γενικότερα, οι επενδυτές καλωσόρισαν την αλλαγή κατεύθυνσης του Τραμπ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ, καθώς παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα  δήλωνε πως επιθυμεί  άρση των περιορισμών μέχρι την Κυριακή του Πάσχα στις 12 Απριλίου, τελικά ανακοίνωσε την παράτασή τους έως τις 30 Απριλίου.

Η παράταση των περιορισμών θα έχει φυσικά ισχυρές επιτπώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο οι επενδυτές δείχνουν να εκτιμούν ότι έτσι όμως θα περιοριστεί ταχύτερα η πανδημία και δεν θα προκληθεί σημαντική «βλάβη» στην αμερικανική οικονομία μακροπρόθεσμα.

Άλλωστε, στο μέτωπο αυτό οι ειδήσεις είναι αρνητικές, με την εξάπλωση του ιού να συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς στις ΗΠΑ όπου οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως τα κρούσματα ανήλθαν στα 140.904 και ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στους 2.405.

Παράλληλα, ο 'Αντριου Κουόμο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, της πολιτείας που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 1.200, απηύθυνε σήμερα ισχυρή έκκληση προς τους επαγγελματίες του τομέα υγείας να μεταβούν στην Ν. Υόρκη και να βοηθήσουν το υπερφορτωμένο λόγω του κορονοϊού σύστημα υγείας.