Ήρθε η ώρα για αποθέρμανση των χρηματιστηρίων;

Ήρθε η ώρα για αποθέρμανση των χρηματιστηρίων;

Οι απώλειες άνω του 10% της μετοχής της  κινεζικής κατασκευαστικής Evergrande, που οδήγησε και τον δείκτη Hang Seng σε απώλειες 3,3% , αποτύπωσε τους κλυδωνισμούς στην κινεζική αγορά ακινήτων. Η κατασκευαστική Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης: προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αποπληρώσει οφειλές της σε διάφορους δανειστές, προμηθευτές και επενδυτές της. Οι συνολικές οφειλές της αγγίζουν τα 305 δισεκατομμύρια δολάρια και εποπτικοί φορείς προειδοποιούν πως σε περίπτωση χρεοκοπίας της θα μπορούσε να πυροδοτηθεί κρίση σε ολόκληρο το κινεζικό χρηματοοικονομικό σύστημα. 

Αυτός είναι ο λόγος που οι ευρωπαϊκές αγορές, ξεκίνησαν και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους με ισχυρή πτώση. Ο –ανανεωμένος- DAX στην Γερμανία έκλεισε με απώλειες -2,30% στις 15.133,18 μονάδες, με τον κινητό μέσο των 200 ημερών να κινείται περίπου 210 μονάδες χαμηλότερα, παρέχοντας ισχυρή διαγραμματική στήριξη.

Η καθοδική πορεία συνεχίστηκε και στην Αμερικάνικη αγορά με τον δείκτη  DOW JONES  να χάνει  614 μονάδες με απώλειες 1,78 % και τον  S&P να υποχωρεί κατά 1,70% . Το πλέγμα των ανησυχιών εδώ, εστιάζεται  στη συνεδρίαση του  διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και την Τετάρτη 22/9, ο πρόεδρος της FED κ. Powell θα ανακοινώσει την πολιτική της Τράπεζας αναφορικά με τα επιτόκια και τον περιορισμό της πολιτικής της “ποσοτικής χαλάρωσης” (tapering). 

Η περίοδος Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου αποτελεί παραδοσιακά εποχικό δίμηνο χαμηλών αποδόσεων ιστορικά, χωρίς βέβαια αυτό να είναι θέσφατο ή δεδομένο. Στην προκείμενη περίπτωση  η αυξανόμενη ανησυχία για το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς σιγά-σιγά πλησιάζουμε στο χρονικό όριο του Οκτωβρίου, αποτυπώνεται στην αγορά και το ερώτημα αν το Κογκρέσο καταφέρει να φθάσει σε συμφωνία για την αύξηση του πλαφόν του χρέους, παραμένει ισχυρό.

Ταυτόχρονα η συνεχιζόμενη ανοδος των τιμών των πρώτων υλών, η αύξηση του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιβαρύνει τις ανησυχίες στις αγορές καθώς και η αυξηση του ενεργειακού κόστους που συνιστά απειλή για τη βιομηχανία. Επηρεάζονται και οι δικές μας επιχειρήσεις  που είδαν να αυξάνονται οι εξαγωγές τους εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, που είτε θα συνεχίσουν να εκτελούν τα συμβόλαιά τους αντιμετωπίζοντας τεράστιες ζημίες εξαιτίας της αύξησης του κόστους ενέργειας είτε θα αναγκαστούν να μην εκτελέσουν τις συμφωνίες τους και να βρεθούν αναξιόπιστες στη διεθνή αγορά.  

 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Φυσικά, η ελληνική αγορά αντέδρασε παράλληλα με ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς να μειωθεί κατά 1,6 διS σε μια ημέρα. Η «όμορφη» είδηση της αναβάθμισης του Ελληνικού αξιόχρεου από τους Καναδούς της DBRS –μια ακόμη μετα την Scope Ratings- , κάηκε στο πλέγμα των διεθνών ανησυχιών. Στο τέλος της συνεδρίασης  παρ όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί ακόμα μια θετική είδηση για την Ελληνική Αγορά , η αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εκ μέρους της Moody’s κατά δύο βαθμίδες, με προαναγγελία νέας αναβάθμισης σε περίπτωση συνέχισης εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

Σε όλο αυτό το πλαίσιο των ανησυχιών προστίθεται και η καθοδική κίνηση των cryptos καθως επηρεάζονται και αυτά αν και αποτελούν τα πιο risky assets  της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κοινότητας και συμμετέχουν και στους φόβους και στις ελπίδες  για την μετα-πανδημική παγκόσμια ανάπτυξη.

 Στο επόμενο τρίμηνο θα «εμπεδωθεί» έτι περαιτέρω η πορεία προς την μείωση των αγορών των ομολόγων  και πάντως σίγουρα οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα «ξαφνιάσουν» τους επενδυτές. Η εκτίμηση των αναλυτών, παραπέμπει στην έναρξη της διαδικασίας του tapering προς το τέλος της χρονιάς, στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Οι πληθωριστικές πιέσεις θα βρουν το σημείο ισορροπίας μετά την μετα-πανδημική εκτίναξη των τιμών και η απόφαση για αύξηση επιτοκίων έχει χρόνο μπροστά της για να παρθεί.

Ας ρίξουμε μια διαγραμματική ματιά στους βασικότερους διεθνείς δείκτες  σε αυτή την πτωτική φάση.

S&P ΗΜΕΡΗΣΙΟ 

O μεγάλος βιομηχανικός δείκτης δημιούργησε ένα σχηματισμό αντιστροφής και βρίσκεται προ των πυλών της στήριξης που παρέχει ο απλός κινητός μέσος των 100 ημερών (4328 μονάδες). Η σημαντική στήριξη των 4238 μονάδων που επισημαίνεται στο γράφημα θα σηματοδοτήσει τη διαγραμματική εξέλιξη του δείκτη. Αντίδραση από αυτό το επίπεδο, θα αποκτήσει βαρύτητα με επαναφορά των αγοραστών εάν και εφόσον υπερβληθούν οι 4367 μονάδες. Διαφορετικά, η κίνηση θα συνεχίσει την καθοδική της πορεία με στήριξη τη γραμμή D. O απλός κινητός μέσος των 200 ημερών, θα λειτουργήσει ως ανάχωμα σε μια έντονη πτωτική πορεία το επόμενο διάστημα.

DAX ΗΜΕΡΗΣΙΟ 

H καθοδική διάσπαση της πλαγιοανοδικής γραμμής τάσης R10 της τελευταίας ανοδικής κίνησης, ενέτεινε τις πιέσεις στον Δείκτη DAX, που πλησιάζει στο ισχυρό πλέγμα στηρίξεων των 14.825 μονάδων και του απλού κινητού μέσου όρου των 200 ημερών (14.911 μονάδες). Αναμένεται τεχνική αντίδραση από το επίπεδο αυτό, έως τις 15.450 μονάδες και μόνο εφόσον υπερβληθούν, ο δείκτης θα επανέλθει προς την αναζήτηση νέων ιστορικών υψηλών. Αντίθετα, καθοδική διάσπαση του κινητού, θα φέρει νέες πιέσεις στον δείκτη, με επόμενη ισχυρή στήριξη στις 14.153 μονάδες.