7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ήπιες απώλειες στη Wall Street

Ήπιες απώλειες στη Wall Street

Με ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στο ξεκίνημα της εβδομάδας οπισθοχωρώντας ελαφρώς από τα ρεκόρ με τα οποία έκλεισαν την προηγούμενη, εν μέσω νέων ανησυχιών για την εξάπλωση της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα και των επιπτώσεων που ενδέχεται να έχει στη ζήτηση ειδικά στην Ασία, ενώ επενδυτές αναμένουν τις επόμενες ημέρες τις ανακοινώσεις των στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαπραγματεύεται στις 35.102 μονάδες με πτώση 0,3%, ο διευρυμένος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,24% κινούμενος στις 4.426 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq διεύρυνε αρχικά ιστορικό υψηλό του στις 14.869 μονάδες αλλά πέρασε γρήγορα και αυτός σε αρνητικό έδαφος καθώς πλέον υποχωρεί κατά 0,11% κινούμενος στις 14,820 μονάδες.

Βασική εξέλιξη της ημέρας είναι η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου, με φόντο τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως σε συνδυασμό με τα στοιχεία της Κίνας που έδειξαν απροσδόκητα χαμηλότερη αύξηση του ρυθμού εξαγωγών της στο 28,1% σε ετήσια βάση έναντι εκτιμήσεων για 33%.

Σε αυτό το κλίμα, τα συμβόλαια του αργού έφτασαν να υποχωρούν εντός της ημέρας έως και άνω του 4%, με την τιμή Brent έως και 67,60 δολ. το βαρέλι και του WTI έως τα 65,15 ασκώντας σημαντική πίεση στις εταιρείες του χώρου.

Συγκεκριμένα, η Exxon Mobil βλέπει τον τίτλο της να υποχωρεί άνω του 1%, η Chevron κινείται στο -1,2%, ενώ η Diamondback Energy σημειώνει απώλειες άνω του 2,1%.

Αντίθετα, η Tesla ενισχύεται άνω του 2,1% καθώς ο οίκος Jefferies αναβάθμισε τον τίτλο του κολοσσού του Έλον Μασκ, αναμένοντας ράλι έως +20% το επόμενο 12μηνο.

Την ίδια ώρα, σε θετικό έδαφος με άνοδο 0,3% κινείται και η Berskhire Hathaway η οποία είδε τα λειτουργικά κέρδη της να συνεχίζουν να ανακάμπτουν στο β' τρίμηνο, καθώς οι δεκάδες επιχειρήσεις στις οποίες έχει μερίδια από τον ενεργειακό τομέα έως τους σιδηροδρόμους επωφελήθηκαν από το άνοιγμα των οικονομιών. 

Κατά τα άλλα, οι επενδυτές αναμένουν με αυξημένο ενδιαφέρον την ανακοίνωση των - κρίσιμων για τη στάση της Fed - στοιχείων για τον πληθωρισμό στη χώρα, την Τετάρτη του δείκτης τιμών καταναλωτή και την Πέμπτη παραγωγού.

Παράλληλα, αρκετοί αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας έχουν προγραμματισμένες ομιλίες, οπότε οι επενδυτές αναμένεται να λάβουν κάποιες νέες ενδείξεις για τις προθέσεις της ισχυρότερης κεντρικής τράπεζας του πλανήτη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα περιορισμού του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που τρέχει.