Η παύση επαναγοράς ιδίων αποτελεί πρόσθετο βάρος για τις αγορές

Η παύση επαναγοράς ιδίων αποτελεί πρόσθετο βάρος για τις αγορές

[email protected] 

Πολλές επιχειρήσεις λόγω της παύσης σημαντικού μέρους του κύκλου εργασιών τους εξαιτίας των εκτεταμένων lockdowns, αναμένεται να ζητήσουν από τους μετόχους τους ανάλογη συμμετοχή στη «συλλογική προσπάθεια», ζητώντας τους να αποδεχθούν σημαντική μείωση των μερισμάτων που θα διανείμουν ή ακόμα και την ολική τους ακύρωση.

Ειδικά στην Ευρώπη η στήριξη των εργαζομένων των επιχειρήσεων προέχει πλέον της διανομής μερισμάτων. Ως εκ τούτου, ακόμα και οι εταιρείες που μπορούν με βάση τα διαθέσιμά τους να διανείμουν μέρισμα, μπορεί και να μη το κάνουν.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Στις ΗΠΑ από την άλλη, ο πρόσφατα εγκριθείς νόμος για την ανακούφιση και οικονομική βοήθεια (CARES) των επιχειρησέων εξαιτίας των επιπτώσεων του Covid-2019, απαγορεύει τις επαναγορές ιδίων μετοχών και τα μερίσματα για όσες δέχονται βοήθεια από το κράτος.
Το συγκεκριμμένο νομοσχέδιο μάλιστα ορίζει ότι κάθε εταιρεία που δανείζεται χρήματα από το κράτος δεν μπορεί να επαναγοράσει μετοχές ή να καταβάλει μέρισμα μέχρι δώδεκα μήνες μετά την αποπληρωμή του δανείου.

Όμως η απουσία των μερισμάτων αλλά πολύ περισσότερο της επαναγοράς ιδίων, πιθανότατα να σημαίνει χαμηλότερη στήριξη για τις τιμές των μετοχών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs, η αρνητική επίπτωση στις αμερικανικές μετοχές λόγω της μείωσης των επαναγορών ιδίων μετοχών, θα μπορούσε να κυμανθεί από 50%-65%.

Ήδη πέριξ των πενήντα αμερικανικών εταιρειών έχουν αναστείλει τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες, αντιπροσωπεύοντας buybacks ύψους 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι περίπου το 25%  του συνόλου. Η Intel για παράδειγμα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το buyback πρόγραμμα της, το οποίο ανήλθε σε 13,5 δισ. δολάρια το 2019, ήτοι το 2% του συνολικού S & P 500.

Όμως κάθε χρόνο οι επαναγορές ιδίων μετοχών αποτελούν την κινητήριο δύναμη των μετοχών. Φέτος, η απουσία αυτής της δύναμης σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα, μπορεί να απογυμνώσει την αγορά ακόμα περισσότερο.

Για το 2020, η Goldman προβλέπει ότι τα μερίσματα στον δείκτη S & P 500 θα μειωθούν κατά 25% παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 9% κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και οι επαναγορές ιδίων μετοχών θα μειωθούν κατά 21% το πρώτο τρίμηνο, κατά 75% το 2ο τρίμηνο, κατά 70% το 3ο τρίμηνο και κατά 65% το 4ο τρίμηνο του 2020.

Συνολικά για το έτος, ο όγκος επαναγοράς ιδίων μετοχών αναμένεται να είναι μειωμένος κατά 65% από την κορυφή του 2018.
Αν σκεφτούμε ότι ένας από τους μοχλούς που εκτόξευσαν τις μετοχές σε ιστορικά υψηλά ήταν και οι επαναγορές ιδίων, κατανοούμε ότι η δραματική μείωση τους θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά.

Αν προχωρήσουμε λίγο παραπάνω τη σκέψη μας και αναλογιστούμε ότι πολλές εταιρείες, για πολλά χρόνια, αφιέρωσαν το υψηλό ταμείο στο φούσκωμα των αποτιμήσεων τους και όχι σε επενδύσεις, κατανοούμε ακόμα περισσότερο το μέγεθος του προβλήματος, παρά το γεγονός ότι οι Κεντρικές Τράπεζες σαφέστατα προσπαθούν να πάρουν μέρος και αυτής της ασυνέχειας στους ώμους τους.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.