7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Η πανδημία χτυπάει και πάλι την πόρτα του ΧΑ

Η πανδημία χτυπάει και πάλι την πόρτα του ΧΑ

Οι πτωτικές διαθέσεις στις ευρωαγορές και τη Wall Street, απόρροια της ολοένα και αυξανόμενης ανησυχίας για επερχόμενα lockdowns οδηγούν σε μέτριες - προς το παρόν - ρευστοποιήσεις στο ταμπλό. Και το Χρηματιστήριο Αθηνών, πληρώνοντας το τίμημα της διστακτικότητας να ακολουθήσει την επέλαση των διεθνών αγορών όλο αυτόν τον καιρό, χάνει τη βραχυπρόθεσμη ανοδικότητά του.

Με συνοπτικές διαδικασίες, ο Γενικός Δείκτης παραβίασε το τελευταίο επίπεδο στήριξης των 910 μονάδων που οριοθετούσε το θετικό του momentum. Και μάλιστα, αφενός οι πέντε φορές που το τίμησε τις τελευταίες ημέρες υποδείκνυαν τη σημαντικότητά του, αφετέρου ο τρόπος με τον οποίον συνέβη η διάσπασή του, προμηνύουν για την κρισιμότητα της περίπτωσης, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Έτσι, το επόμενο επίπεδο στήριξης στον Δείκτη φαίνεται να είναι οι 870 μονάδες, που συνιστούν εξάλλου και το κάτω όριο του μεσοπρόθεσμου ατασικού σχηματισμού που ταλαιπωρεί τον Δείκτη από τον Απρίλιο.

Η βασική αντίσταση για όποιον μπορεί να κάνει υπομονή ώστε να διαχειριστεί τις αγοραστικές του θέσεις, υπό το πρίσμα της περαιτέρω απομείωσης και προφανώς ανάλογα και το κλίμα στη Wall Street, είναι οι 910-913, που λογικά θα έρθουν ως επιβεβαίωση της προαναφερθείσας πτωτικής διάσπασης.

Αναλύοντας επιμέρους, δεν πρέπει να βιαστούμε να τοποθετηθούμε επιθετικά σε μετοχές που προφανώς μας ενδιαφέρουν, υπό την πεποίθηση ότι το περιθώριο πτωτικής συνέχισης δεν εξαντλήθηκε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπαίνουμε σε καθοδικό κύκλο.

Τα μάτια μας παραμένουν στις μετοχές της ΕΥΡΩΒ, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, φυσικά της ΔΕΗ, ΚΡΙ, Cenergy, κ.α. Οι μετοχές της πληροφορικής (Entersoft, Performance, Epsilon net, Space, BYTE και Infoquest) δεν θεωρούμε ότι έχουν τελειώσει την άνοδό τους, απλά θα πρέπει λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας να δούμε πρώτα που θα κάτσει η μπίλια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλα καταλύονται από τη διάθεση των ΗΠΑ. Το momentum δεν είναι καλό καθώς ο S&P 500 έχασε βίαια το σημαντικότατο επίπεδο των 4.680 μονάδων, με τον Dow 30 επίσης να μην βλέπει καν ανοδική αντίδραση, επιβαρύνοντας υπέρμετρα την απόφαση για ρευστοποιήσεις. Από πλευράς Fed, όλα κρίθηκαν χθες με την επανεκλογή Πάουελ, επομένως η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη όσον αφορά τη μετριοπαθή παρέμβασή της στην οικονομία.

Τέλος, λόγω του ότι η μεταβλητότητα των τελευταίων ωρών είναι πολύ υψηλή, και ο δείκτης κινδύνου VIX έχει πάρει... τα πάνω του, καλό είναι ή να ανοίξουμε πολύ τα στοπ (με ανάλογη μείωση της ονομαστικής αξίας των θέσεων) ή να κλείσουμε αρκετά τα στοπ ώστε να μην εγκλωβιστούμε.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.