7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Η νέα πτώση του bitcoin, η επίδραση στα altcoins και η ευκαιρία των θεσμικών

Η νέα πτώση του bitcoin, η επίδραση στα altcoins και η ευκαιρία των θεσμικών

Το bitcoin επέκτεινε τις απώλειες την Τρίτη καθώς η τιμή του έπεσε πάνω από 10% σημειώνοντας χαμηλό δύο εβδομάδων, έχοντας υποχωρήσει πλέον περίπου στο επίπεδο των 30.000 δολαρίων από το υψηλό όλων των εποχών, πάνω από τα 63.000 τον Απρίλιο. Την ίδια ώρα, τα εναλλακτικά νομίσματα (altcoins) υποχώρησαν, με το Εthereum και το XRP να πέφτουν σχεδόν κατά 12%.

Η άνοδος του bitcoin είχε κινηθεί από την τοποθέτηση θεσμικών επενδυτών που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο επίπεδο των 20.000-30.000 δολαρίων. Ενώ οι ιδιώτες επενδυτές τείνουν να σκέφτονται περισσότερο βραχυπρόθεσμα όσον αφορά τις επενδύσεις τους, οι θεσμικοί επενδύουν είναι πιο πιθανό να παίξουν το μακρύ παιχνίδι. Ωστόσο, στην περίπτωση του bitcoin παρατηρούμε διάφορες καιροσκοπικές επενδύσεις, με πολύ σύντομο χρονικό ορίζοντα.

Η αστάθεια στην αγορά του bitcoin προφανώς επηρεάζει και την τιμή διαπραγμάτευσης των άλλων νομισμάτων. Όταν το bitcoin διαπραγματευόταν περίπου στα 50.000 δολ. υπήρχε σημαντική κατανομή και ενδιαφέρον των επενδυτών σε εναλλακτικά νομίσματα. Εάν το bitcoin είχε παραμείνει περίπου στο επίπεδο αυτό, πιθανότατα θα είχαμε δει σημαντική αύξηση των άλλων νομισμάτων.

Ωστόσο, η πτώση στην τιμή του bitcoin ασκεί διπλή πίεση στα εναλλακτικά νομίσματα. Αφενός λόγω της συσχέτισης, αφετέρου γιατί το απόθεμα που θα τοποθετούνταν σε εναλλακτικά νομίσματα πλέον επέστρεψε σε bitcoin, ή ακόμα και σε μετρητά για να αγοραστούν bitcoin στη συνέχεια, καθώς το κρυπτονόμισμα έγινε πλέον φθηνό και ελκυστικό.

Αυτή θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή στιγμή για τα ιδρύματα που δεν πρόλαβαν να τοποθετηθούν την προηγούμενη περίοδο να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ψηφιακά νομίσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η MicroStrategy που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει με ομολογιακό δάνειο bitcoin αξίας 500 εκατ. δολαρίων. Ήδη μέσα σε 24 ώρες, η εταιρεία έχει λάβει προσφορές που ξεπερνούν το 1.6 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του δανείου.

Ενδιαφέρον έχει και η άμεση αντίδραση των επενδυτών, οι οποίοι κατέθεσαν 457 εκατ. δολάρια σε stablecoins, αμέσως μετά την ανακοίνωση της MicroStrategy. Η ανακοίνωση πιθανώς να επηρέασε θετικά στον περιορισμό των απωλειών στις αγορές κρυπτονομισμάτων.

Όπως παρατηρούμε, σχεδόν 8.500 bitcoin άλλαξαν χέρια από τους miners, που πιθανώς χρειάζονται χρήματα για επενδύσεις σε νέα data centers στο εξωτερικό - τουλάχιστον όσοι βρίσκονται στην Κίνα.

Φυσικά, πολύ μεγάλη πίεση δημιουργείται και από τις ρευστοποιήσεις παραγώγων επενδυτικών προϊόντων με υψηλή μόχλευση από offshore ανταλλακτήρια. Σχεδόν 1,4 δισ. δολάρια θέσεων ρευστοποιήθηκαν (83% long) με την πλειοψηφία αυτών στο κινεζικό ανταλλακτήριο Bybit.

Παράλληλα, παρατηρούμε πολύ μεγάλη αύξηση των εκροών κρυπτονομισμάτων από τα ανταλλακτήρια, που είτε εξηγεί αποφάσεις επενδυτών για μακροχρόνιο ορίζοντα - μεταφέροντας τα κρυπτονομίσματά τους σε hardware wallets - είτε την αβεβαιότητα λόγω των γεωγραφικών περιορισμών (πχ Κίνα).

Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερα από 22.550 bitcoin “έφυγαν” τη Δευτέρα, στη μεγαλύτερη εκροή από τις 2 Νοεμβρίου του 2020.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.