Η Μacquarie γύρισε τη μίζα του Χρηματιστηρίου

Η Μacquarie γύρισε τη μίζα του Χρηματιστηρίου

Είναι κοινός τόπος ότι η χρονική συγκυρία στην ελληνική οικονομία είναι πολλά υποσχόμενη. Πλείονες παράγοντες συνεπικουρούν, με τους κυριότερους να είναι η αθρόα εισροή χρηματικών κεφαλαίων, τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων στο ΧΑΑ εταιρειών και το ευρύτερο μακροοικονομικό πλαίσιο:

Τα κεφάλαια, εκτός από πολλά, είναι και καλά, καθώς η ποιοτική διάσταση και ο μεσο-μακροπρόθεσμος επενδυτικός τους ορίζοντας είναι κρίσιμος για την ομαλή απορρόφηση σε βάθος χρόνων από την οικονομία.

Οι εισηγμένες συνεχίζουν και εκπλήσσουν με τις επιδόσεις τους και για το α’ εξάμηνο του 2021, καθώς κατά γενική ομολογία δημοσιεύουν στιβαρές οικονομικές καταστάσεις (όχι μόνο κέρδη) σε μια δύσκολη κατά τ’ άλλα περίοδο, κάτι που υπονοεί ανθεκτικότητα, πλην άλλων.

Τα μακροοικονομικά, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς, είναι άριστα, και σίγουρα ευνοούν περαιτέρω οικονομική μεγέθυνση, όπως εξάλλου παρατηρείται και προεξοφλείται από όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια (Ευρώπη και ΗΠΑ σε ιστορικά υψηλά).

Όσον αφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο, τα πράγματα είναι απλά. Υφίσταται ανοδική μεσοπρόθεσμη τάση, της οποίας μάλιστα ο τρόπος με τον οποίον ξεδιπλώνεται κρίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρων από την ίδια την απόδοση (+41,68% ετήσια).

Και αν ο Γενικός Δείκτης από μόνος του είναι μια πρώτη αφήγηση, η εξέταση πλειόνων επιμέρους μετοχών αναδεικνύει μια υπέροχη εικόνα, που πιθανότατα δεν έχει υπάρξει στην πρόσφατη χρηματιστηριακή ιστορία, διότι κάθε υψηλή απόδοση δικαιολογείται και από την εταιρική υπόσταση. Με άλλα λόγια, οι «πανάκριβες» αποτιμήσεις πολλών εταιρειών στο ταμπλό, όχι μόνο είναι ειλικρινείς, αλλά δεν είναι καν τόσο ακριβές όσο φαίνονται.

Από τα παραπάνω εξάγεται ασφαλώς ένα συμπέρασμα. Οι πιθανότητες ανοδικής συνέχισης είναι μεγαλύτερες από τις πιθανότητες να αντιστραφεί το θετικό κλίμα. Μιλώντας βεβαίως μεσοπρόθεσμα. Και στην ως άνω περιγραφείσα κατάσταση, έρχεται να προστεθεί ένα καίριο γεγονός, το μεγάλο (όντως μεγάλο;) τίμημα που καταβάλλει ο Αυστραλός επενδυτικός κολοσσός. Το ύψος του τιμήματος (2,1 δισεκ. ευρώ) ήταν μια θετική έκπληξη, όμως θα πρέπει να παρατηρηθούν μερικά άλλα σημεία, που μόνο επίσης θετικά μπορούν να αναγνωσθούν.

Το ένα έχει να κάνει με το ότι οι μνηστήρες ήταν πολλοί, και μάλιστα κανείς τους δεν ήταν τυχαίος ή περαστικός. Αυτό υποδεικνύει το αυξημένο ενδιαφέρον και τη γενικότερη πεποίθηση παγκοσμίως ότι η επένδυση αυτή είναι κερδοφόρος.

Το άλλο έχει να κάνει με το ότι η επένδυση αφορά στην οπτική για το σύνολο της οικονομίας, αφενός μιλώντας για την ελληνική, αφετέρου για τα τεράστια περιθώρια που έχει ο κλάδος της πράσινης ενέργειας. Διότι στο κάτω κάτω, περί αυτού πρόκειται, καθώς το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ εκεί εστιάζει.

Επομένως, η εξέλιξη δεν έχει θετικό αντίκτυπο μόνο στη ΔΕΗ (προφανώς) αλλά και στο υπόλοιπο ταμπλό.

Επιστρέφοντας στο πώς θα επηρεάσουν αυτά τη μετοχή της ΔΕΗ (με ένα μέρος να έχει ήδη προεξοφληθεί, προφανώς), αυτή κοιτάει τα 12,5 ευρώ σε πρώτο χρόνο, χωρίς να αποκλείεται να δούμε στο μέλλον τιμές έως και τα 17.

Η μετοχή τρέχει ούτως ή άλλως μια επιθετική ανοδική τάση, με το προ διετίας πλάνο της διοίκησης να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των επενδυτών (πριν 10 μήνες η μετοχή ήταν στα 5,5 ευρώ, και πριν 18 μήνες στα 2.).

 Το τίμημα των Αυστραλών ήρθε με σημαντικό premium έναντι της τρέχουσας αποτίμησης στο ταμπλό, που με χονδρικούς υπολογισμούς ανέρχεται σε πάνω από ¾. Με άλλα λόγια, οι Αυστραλοί πλήρωσαν τη ΔΕΗ  σε τιμές πέριξ των 17-18 ευρώ, και παρά το ότι η μετοχή «έρχεται» από τα 2 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι η μετοχή έχει δώσει αγοραστικό σήμα από τη διάσπαση (και μετέπειτα κατοχύρωση) των 9 ευρώ.

Η πρόσφατη διορθωτική κίνηση έδωσε το πάτημα στη στήριξη των 9,60, και την ευκαιρία επανατοποθέτησης στον τίτλο.