Η επιστροφή των δυνατών χεριών στο Χρηματιστήριο

Η επιστροφή των δυνατών χεριών στο Χρηματιστήριο

Η πίεση που δέχονται αυτή την περίοδος οι ξένες αγορές δεν άφησαν ασυγκίνητο το ελληνικό χρηματιστήριο. Υπάρχουν όμως σημαντικές ποσοτικές και ποιοτικές διαφορές σε σχέση με άλλες εισαγόμενες γεωπολιτικές αναταράξεις που κατά καιρούς έχουν κλονίσει την ελληνική αγορά. Η αίσθηση μιας πιο μετριοπαθούς συμπεριφοράς είναι διάχυτη (έως και προβλέψιμη), όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες αλλά από το τέλος της περυσινής χρονιάς. Μάλιστα, η διαπραγμάτευση της αγοράς δεν γίνεται σε κάποια έσχατα σημεία τιμών του Δείκτη ή σε κάποιες αποτιμήσεις ξεπουλήματος αλλά σε γενικά αξιοπρεπή επίπεδα, κοντά στα υψηλά των τελευταίων επτά ετών.

Η αλλαγή συμπεριφοράς εξηγείται από πολλούς λόγους οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν μόνο με τα θεμελιώδη. Τα χαρτιά της ελληνικής αγοράς έχουν αλλάξει κατόχους βρίσκονται σε πιο μακροχρόνιους επενδυτές οι οποίοι δεν βιάζονται να καρπωθούν μια γρήγορη υπεραξία. Οι τρεις σημαντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου πέρυσι (Τρ. Πειραιώς, Alpha Bank, ΔΕΗ) έφεραν νέους επενδυτές με διαφορετικό διαχειριστικό προφίλ οι οποίοι δεν αγόρασαν απλώς ένα επιχειρηματικό πλάνο αλλά το στόρι μιας χώρας. Οι εισροές τους παραμένουν «ακμαίες» και στο ξεκίνημα της χρονιάς και η συμμετοχή τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Αγοράς βρίσκεται στα υψηλά όλων των εποχών. Για να μην παρεξηγηθούμε, τα hedge funds δεν εξαφανίστηκαν από το ΧΑ, δεν έχουν όμως πια δεσπόζουσα θέση στη διαμόρφωση της τάσης.

Κάτι ανάλογο βλέπουμε όμως και στις διοικήσεις των εταιριών. Οι βασικοί μέτοχοι δεν βιάζονται να μειώσουν θέσεις, το αντίθετο. Η πλειοψηφία των σχετικών ανακοινώσεων βάζει τους διοικούντες ή τους βασικούς μετόχους σε θέση αγοραστών. Την ίδια στιγμή τρέχουν 31 αποφάσεις εισηγμένων εταιριών για αγορές ιδίων μετοχών οι οποίες δεν είναι πλέον λίγες χιλιάδες ευρώ αλλά αφορούν δεκάδες εκατομμύρια. Αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη μιας αλλαγής στάσης εκ των έσω.

Τέλος, υπάρχει και το retail. Έχοντας χάσει μέρος από την περυσινή άνοδο οι επενδυτές λιανικής σταδιακά τοποθετούνται βάζοντας πλάτη στην πτώση της Αγοράς κυρίως σε μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Δεκάδες χιλιάδες χαρτοφυλάκια μετά την άνοδο της τιμής των τραπεζικών μετοχών πήραν αξία απέκτησαν αγοραστική δύναμη και απεγκλώβισαν κεφάλαια που ήταν τοποθετημένα για πολλά χρόνια μετά τις αυξήσεις του 2015.

Οι ποιοτικοί και πιο υπομονετικοί επενδυτές επομένως έχουν επιστρέψει στην ελληνική αγορά, όχι απλώς σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της αλλά σε όλα τα μήκη των κεφαλαιοποιήσεων. Μέχρι τώρα οι διορθώσεις που έχουν προηγηθεί δεν έχουν αλλάξει δραματικά την εικόνα των αποδόσεων των μετοχών (πάνω από το 60% των μετοχών του ΧΑ διαπραγματεύεται υψηλότερα από την τιμή που είχε στην αρχή του έτους) και αυτό για έναν επενδυτή που παρακολουθεί αναμένοντας τη σούπερ ευκαιρία ενός ξεπουλήματος αρχίζει να δημιουργεί αμφιβολίες για τη στρατηγική του. Ο συναγερμός δεν έχει τελειώσει και ενδεχομένως αυτές οι διαπιστώσεις να κριθούν στο μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι η Ελληνική Αγορά έχει αποκτήσει πλέον τα δικά της «δυνατά χέρια».