Η είσοδος της Coinbase στον Nasdaq ανοίγει τις πόρτες για νέο ράλι στα κρυπτονομίσματα

Η είσοδος της Coinbase στον Nasdaq ανοίγει τις πόρτες για νέο ράλι στα κρυπτονομίσματα

Η καταχώρηση S1 του μεγαλύτερου αμερικανικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase, όπως κατατέθηκε στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς είναι πλέον δημόσιο. Από αυτό μπορούμε να λάβουμε πολύ σημαντικά δεδομένα τα οποία πιστεύουμε ότι θα ανατροφοδοτήσουν εκ νέου το ράλι στις αγορές των κρυπτονομισμάτων.

Η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει την διαπραγμάτευση της με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα $100 δισ. Σύμβουλοι στην προσφορά έχουν αναλάβει η Goldman Sachs, Citigroup, JP Morgan και η Allen & Co.

Παρακάτω παρουσιάζουμε αναλυτικά τι μάθαμε από τη δημόσια καταχώρηση:

Το ανταλλακτήριο σημείωσε καθαρά έσοδα $1,1 δισεκατομμύρια το 2020, και $482,9 εκατομμύρια κατά το 2019. Αντίστοιχα τα έξοδα κυμάνθηκαν σε $868,5 εκατομμύρια κατά το 2020, από $579,5 εκατομμύρια την προηγούμενη χρήση. Το 2020 σημείωσε κέρδη $322,3 εκατομμύρια, ενώ η χρήση του 2019 ήταν ζημιογόνος κατά $30 εκατομμύρια.

Η εταιρεία σήμερα εξυπηρετεί 43 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πελάτες και 7.000 θεσμικούς επενδυτές από 100 χώρες. Αντίστοιχα το ανταλλακτήριο έχει 2,8 εκατ. μηνιαίους ενεργούς πελάτες που πραγματοποιούν συναλλαγές, σχεδόν τριπλάσιους από το 1 εκατομμύριο πέρυσι.

Το ανταλλακτήριο σήμερα αποτελεί θεματοφύλακα για κεφάλαια $90 δισ. αξίας κρυπτονομισμάτων που έχουν κατατεθειμένα οι πελάτες του.

Σύμφωνα με το μοτίβο που ανακοινώθηκε, το 96% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται με βάση τις συναλλαγές. Έτσι παρόλο που το Q1 2021 βρίσκεται στη μέση, το ανταλλακτήρια με βάση τα δεδομένα που έχουμε, αναμένεται να κάνει ρεκόρ όγκου συναλλαγών στα $362 δισ. 

Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει το γράφημα που διαχωρίζει σε τέσσερις κύκλους την πορεία των αγορών κρυπτονομισμάτων.

Τι διαφορετικό παρουσιάζει το 2018 με το 2020 για τις αγορές κρυπτονομισμάτων ;

Κατά το Q1 2018 (τότε υψηλό) το 80% του όγκου συναλλαγών προερχόταν από ιδιώτες επενδυτές, ενώ κατά το Q4 2020 το 36% του όγκου που είναι πολλαπλάσιος προέρχεται από θεσμικούς επενδυτές, που σημαίνει ότι βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά στη μαζική χρήση των κρυπτονομισμάτων από εταιρείες.

Με πόσα αμείβεται ο CEO Brian Armstrong;

Περίπου $60 εκατομμύρια ήταν η αποζημίωση του ισχυρού άντρα του Coinbase κατά το 2020, που αποτελούν μισθό $1 εκατομμύριο, $56,7 εκατ. σε stock options, και $1,8 εκατ. σε άλλου είδους αποζημιώσεις τα οποία αποτελούν έξοδα φύλαξης.

Η εταιρεία δικαιολογεί τα πολύ έξοδα ασφάλειας για τον CEO της εταιρείας λόγω της ιδιαίτερα ριψοκίνδυνης αγοράς των ψηφιακών νομισμάτων. Από τα πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη της εταιρείας αποτελούν ο Chief Product Officer Surojit Chatterjee & o Chief Legal Officer Paul Grewal οι οποίοι αμείβονται με $15,86 και $18 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Γιατί η διαπραγμάτευση του Coinbase θα πυροδοτήσει το νέο ράλι στις αγορές;

Ήδη ανταγωνιστές του ανταλλακτηρίου έσπευσαν να δηλώσουν πως έχουν μεγαλύτερο αριθμό ενεργών χρηστών όπως το FTX. Η κεφαλαιοποίηση στα $100 δισ. εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο ράλι για τα κρυπτονομίσματα από τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων αλλά και ανταγωνιστές του Coinbase.

Παρόλο που τα συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα, δεν αποτελούν μετοχές και δεν έχουν δικαιώματα στα κέρδη των ανταλλακτηρίων, αναμένεται να δημιουργήσουν νέα σημεία ισορροπίας και να αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για τη συνέχιση του ράλι.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.