Στήριξη από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola και Viohalco στο Χρηματιστήριο

Στήριξη από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola και Viohalco στο Χρηματιστήριο

Το «στέγνωμα» των πωλητών στα επίπεδα πέριξ των 610 μονάδων αλλά και οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε κορυφαία μη τραπεζικά blue chips όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Viohalco και Τιτάν βοηθά το Χ.Α. να βγάλει άμυνες ώστε να αποφύγει σ? αυτή τη φάση μια πτώση προς την επικίνδυνη ζώνη των 600 μονάδων.

Πλέον, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 614 μονάδες με άνοδο 0,87%, ενώ σε εξαιρετικά μικρό τέμπο κινείται ο τζίρος που διαμορφώνεται μόλις στα 18 εκατ. ευρώ, οδεύοντας για νέο αρνητικό ρεκόρ τελευταίων εβδομάδων! Το θετικό διεθνές κλίμα, αλλά και η παύση πωλήσεων στην περιοχή των 610 μονάδων, είναι οι αιτίες που βοηθούν το Χ.Α. να βρει αναχώματα. Θυμίζουμε πως στο χαμηλό ημέρας ο Γ.Δ. έφτασε έως τις 608,32 μονάδες όταν υποχωρούσε οριακά κατά 0,10%.

O FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.448 μονάδες με άνοδο 0,85%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης γύρισε σε θετικό έδαφος και στις 275 μονάδες με κέρδη 0,58%. Η αδυναμία πάντως του τραπεζικού δείκτη να βγάλει σοβαρή αντίδραση, είναι εκκωφαντική, καθώς προέρχεται από σημαντικό πτωτικό σερί, απέχοντας ελάχιστα από τα ιστορικά χαμηλά του.

Στο ταμπλό, ο ΟΤΕ ξεχωρίζει με άνοδο 3,87%, η Coca Cola HBC είναι στο +2,20%, ενώ κέρδη άνω του 1% σημειώνουν οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Viohalco, ΟΛΠ και Εθνική.

Beta AXE: Πως διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, «οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έχουν περιοριστεί τον Οκτώβριο στα 38,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που αντιστοιχεί σε καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών κατευθύνεται σχεδόν μονότονα σε συγκεκριμένο αριθμό εταιριών κάνοντας ακόμα πιο ισχνή την συναλλακτική δραστηριότητα των υπόλοιπων μετοχών».

Σε ότι αφορά τα τεχνικά δεδομένα, ο αναλυτής σημειώνει πως «γέρνουν πλέον υπέρ των πωλητών οι οποίοι μετά από έξι μήνες συσσώρευσης δείχνουν να ξαναπαίρνουν το πάνω χέρι. Το τελευταίο οχυρό των αγοραστών βρίσκεται στις 585 μονάδες όπου εντοπίζεται και ανοδικό χάσμα διαφυγής από τον φετινό Απρίλιο όταν σταδιακά άρχιζαν να ανακαλούνται τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει ακόμα σε υπερπωλημένες περιοχές στα ημερήσια διαγράμματα ωστόσο έχουν αποκτήσει δυναμική με κατεύθυνση χαμηλότερα.

Η εικόνα θα αλλάξει προς το καλύτερο μόνο αν υπάρξει άμεση απάντηση των αγοραστών με κάλυψη του καθοδικού κενού της περασμένης Πέμπτης (617- 619 μονάδες) που θα επαναφέρει τον χαρακτήρα της συσσώρευσης στην Αγορά».

Ο κ. Χατζηδάκης θυμίζει πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει καθοδική διαφυγή, ανάλογη εικόνα είχαμε και στα μέσα Σεπτεμβρίου και στις αρχές Αυγούστου όταν ο Γενικός Δείκτης είχε επιστρέψει στα τρέχοντα επίπεδα από τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί κάποια ανοδικά αντανακλαστικά μικρού ωστόσο όπως αποδείχθηκε βεληνεκούς. Οι τρεις αυτές χρονικές στιγμές έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Η τεχνική ανάλυση του αριθμού των… κρουσμάτων βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα υπερτιμημένες ζώνες τιμών (74) επίπεδο το οποίο είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά στις 9 Αυγούστου (78) όταν οι ημερήσιες καταγραφές κρουσμάτων είχαν υπερβεί απότομα τις 200 και εν συνεχεία στις 10 Σεπτεμβρίου όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300.

Η αντιστρόφως ανάλογη ακολουθία των δύο ταλαντωτών δείχνει και τον υψηλό αρνητικό βαθμό συσχέτισης που έχει η χρηματιστηριακή αγορά, ειδικά σε νέα τοπικά υψηλά κρουσμάτων όπου αυξάνονται και οι πιθανότητες τοπικών lockdown. Στο σενάριο των επόμενων ημερών αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας καθώς η δυναμική των κρουσμάτων δεν δείχνει ακόμα σημάδια κορεσμού, στοιχείο το οποίο θα έχει κυρίαρχο ρόλο στην τάση».