H μεγάλη στιγμή για το Ethereum έφτασε

H μεγάλη στιγμή για το Ethereum έφτασε

Η συγχώνευση του Ethereum που αποτελεί κομβικό μέρος της αποκαλούμενης αναβάθμισης σε Ethereum 2.0, αναμένεται να καθυστερήσει μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Νωρίτερα η επενδυτική και τεχνολογική κοινότητα ανέμεναν με αγωνία την ενσωμάτωση κάποια στιγμή μέσα στον Ιούνιο.

«Δεν θα είναι Ιούνιος, αλλά πιθανότατα λίγους μήνες μετά», δήλωσε στο Twitter ο Tim Beiko, προγραμματιστής του Ethereum Foundation. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία ακόμα, αλλά είμαστε βέβαιοι πως βρισκόμαστε στο τελευταίο κεφάλαιο του PoW για το Ethereum».

Νωρίτερα στο Twitter, ο Beiko είχε προτρέψει έναν χρήστη να μην επενδύσει σε άλλο εξοπλισμό εξόρυξης, καθώς με τη μετάβαση δεν θα είναι χρήσιμα τα μηχανήματα εξόρυξης και η τιμή τους αναμένεται να μειωθεί αισθητά.

Ethereum 2.0 και Proof of Stake

Το μεγαλύτερο blockchain, σε μια προσπάθεια που διήρκεσε τρία χρόνια, αναμένεται από το ενεργειακά (και οικονομικά κοστοβόρο) μοντέλο απόδειξης εργασίας (PoW) στον αλγόριθμο Proof of Stake (PoS), που απαιτεί το «κλείδωμα» κρυπτονομισμάτων για την επαλήθευση συναλλαγών στο δίκτυο. Η συγκεκριμένη μετάβαση έχει διαφημιστεί ως θεμελιώδης αλλαγή που θα κάμψει τις ανησυχίες των νομοθετών και των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών σχετικά με το πόση ενέργεια καταναλώνεται από το mining.

Η μετάβαση αναμένεται να μειώσει το κόστος ενέργειας του Ethereum κατά 99%, να ισχυροποιήσει περαιτέρω το $ETH ως εμπόρευμα που μπορεί να αποφέρει παθητικά έσοδα και τέλος να υποστηρίξει την τεχνολογική αναβάθμιση και ταχύτητα του δικτύου.

Αυτή την στιγμή περισσότερα από 11.2 εκατομμύρια $ΕΤΗ βρίσκονται κλειδωμένα στο έξυπνο συμβόλαιο του Ethereum 2.0, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα $34.4 δισ. Τα κρυπτονομίσματα προέρχονται από 70.8 μοναδικές διευθύνσεις, οι οποίες λειτουργούν 356 χιλιάδες κόμβους επαλήθευσης.

Το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα έχει κεφαλαιοποίηση 364 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι το επίκεντρο καινοτομίας και η ομάδα προγραμματιστών του εισάγει πολλές καινοτομίες στην τεχνολογία blockchain: Αποκεντρωμένη Οικονομία (DeFi), το metaverse, περισσότερα από 500.000 κρυπτονομίσματα τύπου ERC-20 που έχουν δημιουργηθεί στο δίκτυο, η συντριπτική πλειονότητα των NFT, αλλά και πιο πρόσφατα τα παιχνίδια που επιτρέπουν στους χρήστες τους να κερδίσουν χρήματα (GameFi).Αυτές είναι μόνο μερικές από τις τάσεις που έχουν καταστήσει το Ethereum στο μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές δίκτυο blockchain.

Οι αναζητήσεις στο Google για τον όρο «Ethereum Merge» έχουν ήδη ξεπεράσει το υψηλό όλων των εποχών. Μια επίκαιρη εξέλιξη αφού, μέχρι χθες, η επικρατούσα πρόβλεψη ήταν ότι η συγχώνευση του Ethereum θα γινόταν πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Πιο πρόσφατα, οι προγραμματιστές άρχισαν να δοκιμάζουν τον αντίκτυπο της συγχώνευσης του Ethereum σε ένα «shadow fork» του mainnet. Το νέο περιβάλλον δοκιμών αποκάλυψε «σφάλματα που ποικίλλουν από τον κώδικα συγχρονισμού έως το χρονικό όριο λήξης αιτήματος», δήλωσε ο μηχανικός του Ethereum DevOps Parathi Jayanathi.