H Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έκανε την έκπληξη  

H Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έκανε την έκπληξη 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έκανε την έκπληξη την Πέμπτη αυξάνοντας το παρεμβατικό επιτόκιο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο 19%, πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς, σε μια προσπάθεια εμπροσθοβαρούς επίθεσης στον πληθωρισμό.

Η αγορά περίμενε αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας, θεωρώντας την απόφαση ως κρίσιμο τεστ αξιοπιστίας για τον νέο διοικητή της τράπεζας Naci Agbal που έχει δεσμευτεί να τιθασεύσει τον διψήφιο πληθωρισμό παρά την αντίθεση του προέδρου Erdogan στη σφιχτή νομισματική πολιτική.

Η ισοτιμία της λίρας ενισχύθηκε γύρω στο 2% μετά την απόφαση στις 7,35 ανά δολάριο.

Το επιτόκιο για εβδομαδιαία ρέπος στην Τουρκία είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες και πλέον στα επίπεδα που έφτασε στα μέσα του 2019.

Είχε παραμείνει στο 17% από τον Δεκέμβριο. Με την κίνηση αυτή ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας πέρασε το τεστ αξιοπιστίας, δείχνοντας στην αγορά την αποφασιστικότητα του να κρατήσει το κόστος χρήματος σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να δαμάσει τον πληθωρισμό.   

«Ο Abgal είναι αποφασισμένος να πείσει για την αντιπληθωριστική του πολιτική και επέλεξε να υπερβεί αυτό που ανέμενε η αγορά», σχολίασε ο οικονομολόγος Jason Tuvey στην Capital Economics.

Οι προσδοκίες της αγοράς για μια αύξηση εντάθηκαν μετά την εκτίναξη των ομολογιακών αποδόσεων στις ΗΠΑ και την τσουλήθρα της λίρας που απώλεσε 10% από τα μέσα Φεβρουαρίου με τον πληθωρισμό να επιταχύνεται στο 16%, πολύ πάνω από τον στόχο του 5%.

Για την Τουρκία που έχει εξάρτηση στις εισαγωγές η εξασθένιση του νομίσματος πιέζει τον πληθωρισμό ανοδικά.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε να υλοποιήσει ένα εμπροσθοβαρές και δυνατό σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής, στάση που θα διατηρήσει με αποφασιστικότητα για μακρύ χρονικό διάστημα, χωρίς να αποκλείει και περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστούν.

Από τον Νοέμβριο του 2020 όταν ο Τούρκος πρόεδρος διόρισε τον Agbal επικεφαλής, με την ισοτιμία της λίρας να καταρρέει, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 8,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Η αλλαγή ηγεσίας πυροδότησε κούρσα της λίρας κατά 20% με ξένα ξκεφάλαια να επαναεισρέουν στην Τουρκία.

Ωστόσο, ο Erdogan που έχει διώξει δύο διοικητές στο παρελθόν συχνά σε δηλώσεις του ζητά χαμηλότερο κόστος χρήματος, εγείροντας αμφιβολίες όσον αφορά στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.

Η επιλογή του Agbal όμως σηματοδότησε αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Η υπέρβαση των προσδοκιών της αγοράς ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος ενθάρρυνσης των ξένων επενδυτών να ποντάρουν ξανά στις προοπτικές της τουρκικής λίρας.

Η πρόσφατη αναστάτωση στις αγορές ομολόγων χτύπησε την Τουρκία περισσότερο από άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Πέρα από τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία των αρχών, η υποχώρηση των πραγματικών επιτοκίων έχει οδηγήσει τους αποταμιευτές σε δολαριοποίηση.

Η εγχώρια διακράτηση ξένων νομισμάτων ανήλθε στα $236 δισ. τον Φεβρουάριο, επίπεδο ρεκόρ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει στο 5% προς το τέλος του 2023.