Γύρισε αρνητικό το spread ελληνικών – ιταλικών ομολόγων

Γύρισε αρνητικό το spread ελληνικών – ιταλικών ομολόγων

Χθες έγινε η πρώτη απόπειρα και σήμερα οι ελληνικοί τίτλοι απέδειξαν ότι η Ελλάδα γίνεται πλήρως ανταγωνιστική στην αγορά ομολόγων. Στις συναλλαγές της Πέμπτης η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 1,238 όταν του αντίστοιχου ιταλικού ξεπερνά το 1,25, ενώ το spread των 5ετών γύρισε αρνητικό κατά 3 μονάδες βάσης για πρώτη φορά σε διάστημα 11 ετών.

Είναι η πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων υποχωρούν κάτω από τις αποδόσεις κάποιας άλλης χώρας της Ευρωζώνης, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας, τουλάχιστον ως προς τον περιορισμό του country risk.

Η απόδοση του 10ετούς έφτασε έως το επίπεδο του 1,19% για να ενισχυθεί στη συνέχεια στο 1,238% ενώ η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ξεπέρασε το 1,25%. Στα 5ετή ομόλογα το ελληνικό εμφανίζει απόδοση 0,413% και το ιταλικό 0,441%. Την ίδια ώρα το spread των ελληνικών ομολόγων με τα γερμανικά διαμορφώνεται στις 149 μονάδες βάσης, καταγράφοντας νέο ιστορικό 10ετίας.