Γιατί το έξυπνο χρήμα επενδύει σε μετοχές πιο πολύ από ποτέ

Γιατί το έξυπνο χρήμα επενδύει σε μετοχές πιο πολύ από ποτέ

Οι τοποθετήσεις των νοικοκυριών και των θεσμικών επενδυτών στη Wall Street, στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του πλανήτη, υποδεικνύουν συνήθως την τάση που θα επικρατήσει τους επόμενους μήνες και χρόνια. Δείχνουν που βρισκόμαστε σε σύγκριση με άλλες εποχές και κάποιες φορές αποτελούν ένα καλό δείκτη αξιολόγησης του.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ, τέσσερις σημαντικές κατηγορίες επενδυτών επιλέγουν σήμερα να τοποθετήσουν το 52% των συνολικών τους κεφαλαίων σε μετοχές. Είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ, μεγαλύτερο ακόμη και από την περίοδο της τεχνολογικής «φούσκας» του 2000. 

Αν αυτό για κάποιους είναι ένα σημάδι ότι η χρηματιστηριακή άνοδος έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της και ενδεχομένως είμαστε προ των πυλών μιας νέας «φούσκας» που κατά συνέπεια θα φέρει μια μεγάλη διόρθωση, η Goldman Sachs έχει διαφορετική άποψη. Όπως εκτιμά η αμερικανική τράπεζα, οι τοποθετήσεις σε μετοχές θα καταγράφουν νέο ιστορικό υψηλό μέσα στο 2022.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι τέσσερις μεγαλύτερες κατηγορίες επενδυτών στις ΗΠΑ είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, οι ξένοι επενδυτές, τα αμοιβαία κεφάλαια και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, που αθροιστικά κατέχουν το 84% της Wall Street. Η Fed λοιπόν μας ενημερώνει ότι πάνω από τα μισά διαθέσιμα κεφάλαια των επενδυτών αυτών (το 52%) επενδύονται σήμερα σε μετοχές. Το προηγούμενο ιστορικό υψηλό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της φούσκας των dot.com το 2000 στο 51%.

Η Goldman επισημαίνει δύο παράγοντες που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερη την εν λόγω τάση τον επόμενο χρόνο. Πρώτον, οι αποδόσεις των καταθετικών προϊόντων και γενικότερα των μετρητών είναι σχεδόν μηδενικές την ώρα που τα νοικοκυριά κατέχουν το 50% των μετρητών στις ΗΠΑ, ύψους 28 τρισ. δολαρίων. 

Δεύτερον, οι εναλλακτικές επιλογές σταθερού εισοδήματος δεν είναι ελκυστικές – ούτε σε απόλυτα νούμερα ούτε σε σύγκριση με τις ιστορικές τους επιδόσεις. Γι’ αυτό ο οίκος προβλέπει ότι το 2022 θα επενδυθούν ακόμη περισσότερα κεφάλαια σε μετοχές. 

Συνολικά, νοικοκυριά, αμοιβαία κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία και ξένοι επενδυτές έχουν στην κατοχή τους 19 τρισ. δολάρια σε cash assets, ποσό 4 τρις. δολάρια μεγαλύτερο από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η Goldman, λοιπόν, πιστεύει ότι πολλά από αυτά τα κεφάλαια θα επενδυθούν σε μετοχές, την ώρα που οι εισροές σε αμερικανικά ETFsκαι αμοιβαία κεφάλαια μέσα στο 2021 είναι οι μεγαλύτερες από το 2001.

Αυτοί που θα επενδύσουν τα περισσότερα το 2022 είναι, σύμφωνα πάντα με την Goldman, οι επιχειρήσεις, οι οποίες αναμένεται να διαθέσουν περί τα 350 δισ. δολάρια, τόσο σε επαναγορές μετοχών, που είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία, όσο και σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Τα νοικοκυριά και οι ξένοι επενδυτές εκτιμάται ότι θα αγοράσουν μετοχές αξίας 300 δισ. δολαρίων, ενώ 400 δισ. δολάρια θα προσθέσουν στην εξίσωση τα αμοιβαία κεφάλαια και τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Γιατί όμως οι εναλλακτικές επιλογές δεν είναι ελκυστικές; Όπως σημειώνει η Goldman, τα μετρητά στην ουσία δεν προσφέρουν καμία απόδοση και αυτή η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει έτσι και το 2022. Στο μεταξύ, οι αποδόσεις όλων των ειδών ομολόγων παραμένουν μη ελκυστικές. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,57% και οι αναλυτές του οίκου προβλέπουν ότι θα ενισχυθεί στο 1,8% μέσα στους επόμενους 12 μήνες. 

Τα spreads των εταιρικών ομολόγων με αξιολόγηση «investment grade» είναι στις 86 μονάδες βάσης και αναμένεται να αυξηθούν στις 97 μ.β, ενώ τα spreads των ομολόγων χαμηλότερης διαβάθμισης είναι στις 295 μ.β. και προβλέπεται να κινηθούν προς τις 360 μ.β. 

Σε σύγκριση με τα τελευταία 25 χρόνια, οι αποδόσεις αυτές είναι στα χειρότερα επίπεδα. Αντιθέτως, με βάση το μοντέλο της Fed, οι μετοχές διαπραγματεύονται Περίπου το 57% των μετοχών του S&P 500 έχουν μεγαλύτερη ετησιοποιημένη μερισματική απόδοση από τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα (343 μ.β.), που σημαίνει ότι παράγουν περισσότερο εισόδημα από τα ομόλογα.