Γιατί θα επιμείνει ο πληθωρισμός απειλώντας πολλές οικονομίες

Γιατί θα επιμείνει ο πληθωρισμός απειλώντας πολλές οικονομίες

Παρακολουθώντας τις αναλύσεις των επιδημιολόγων τόσο για την μετάλλαξη Δέλτα όσο και για το νέο πονοκέφαλο που έχει αρχίσει να αναδύεται της μετάλλαξης Γάμα, κατανοεί εύκολα κανείς ότι θα πρέπει να μάθουμε για πολλούς μήνες ακόμα να ζούμε σε συνθήκες πανδημίας. Αυτό αυτόματα έχει δύο μεταφράσεις για το σύμπαν της οικονομίας.

Η πρώτη είναι ότι οι πιθανότητες για επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης το β’ εξάμηνο του 2021 αυξάνονται κάθετα.

Η δεύτερη είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που ήρθαν σαν επακόλουθο της πανδημίας δύσκολα θα υποχωρήσουν.

Δείτε για παράδειγμα το χάος που προκάλεσε το κλείσιμο για εβδομάδες ολόκληρες του λιμανιού του Γιαντιάν στην Κίνα λόγω έξαρσης των κρουσμάτων. Ανεστάλη το 5% του θαλάσσιου εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων διεθνώς και η αναταραχή που δημιουργήθηκε είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο από το μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ τον περασμένο Μάρτιο από το γιγαντιαίο φορτηγό «Ever Given».

Υπόψιν δε ότι ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στον συγκεκριμένο λιμένα με αποτέλεσμα να εντοπίζεται ήδη ανεπάρκεια σε πολλά αγαθά και φυσικά ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα.

Καθώς οι μεταλλάξεις του Sars Cov 2 συνεχίζουν να δημιουργούν νέους θύλακες έξαρσης της πανδημίας, το πιθανότερο είναι να συνεχίσουμε να έχουμε ειδήσεις για λιμάνια που κλείνουν και εφοδιαστικές αλυσίδες που οδηγούνται σε έμφραγμα.

Και όλα αυτά με τους ναύλους των κοντέινερ να έχουν σχεδόν δεκαπλασιαστεί, ενώ οι νέες παραγγελίες για νεότευκτα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να αφήσουν το αντίκτυπο τους στην αγορά. (σ.σ: Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη Vesselsvalue, το πρώτο εξάμηνο του 2021 δόθηκαν στα ναυπηγεία παραγγελίες για 286 containerships, αυξημένες κατά 790% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, που καταγράφηκαν μόλις 32 παραγγελίες).

Win – win η κατάσταση για τα μέταλλα

Πολλοί ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον όταν η πανδημία δείχνει τα δόντια της, έχουμε μια μικρή αποκλιμάκωση στις τιμές πρώτων υλών. Όμως θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως οι τιμές των μετάλλων στις διεθνείς αγορές δεν σημείωσαν σημαντική αύξηση μόνο σαν αποτέλεσμα της ευφορίας που δημιούργησε η προοπτική της ραγδαίας ανάκαμψης των οικονομιών λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. Τα μεγάλα κρατικά πακέτα στήριξης με αποκορύφωμα το πακέτο Biden συνετέλεσαν επίσης στο να εκτοξευτούν οι τιμές του χαλκού, του αλουμινίου, του σιδηρομεταλλεύματος, του χάλυβα και άλλων πρώτων υλών, ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς.

Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά τα μέταλλα τα πακέτα υποδομών αποτελούν ένα καλό μαξιλάρι στήριξης όταν η πανδημία εμφανίζει εξάρσεις ενώ οι προσδοκίες για αυξημένη ζήτηση εκτοξεύει άμεσα την τιμή τους, όταν αυτή υποχωρεί.

Αυξητικές τάσεις για τον πληθωρισμό τροφίμων

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε πολλές περιοχές του πλανήτη είναι πλέον μια από τις «κλασσικές» ειδήσεις τους τελευταίους μήνες. Ο χειρότερος παγετός της 20ετίας στην Βραζιλία, οι άνευ προηγουμένου υψηλές θερμοκρασίες στις ΗΠΑ και τον Καναδά, οι καταστροφικές πλημμύρες στην Κίνα αλλά και σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, δεν είναι απλά κάποιες από τις βασικές ειδήσεις στα δελτία του 2021. Δυστυχώς σηματοδοτούν την καταστροφή πολλών σοδειών σε ένα πλήθος αγροτικών προϊόντων, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα επίπονο και επίμονο πληθωρισμό τροφίμων.

Ο παγετός για παράδειγμα που έπληξε τη Βραζιλία ήταν καταστροφικός για τα νεαρά δέντρα καφέ του μεγαλύτερου παραγωγού στον κόσμο. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο σύμφωνα με πολλούς αναλυτές οι φετινές αντίξοες συνθήκες μπορεί να πλήξουν την παραγωγή για χρόνια.

Οι τιμές του καφέ ήδη έχουν εκτοξευτεί, ενώ τα στοιχεία της κατάστασης των φυτειών τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη αναμένονται με ιδιαίτερη αγωνία, καθώς θα είναι καθοριστικές για το αν θα συνεχιστεί το ράλι ή αν θα αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά.

Όμως η Βραζιλία είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ζάχαρης και χυμού πορτοκαλιού και μεγάλος παραγωγός αραβόσιτου και soyabeans. Η σοβαρή ξηρασία που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες ενώ έχει εξαντλήσει τα αποθέματα νερού που απαιτούνται για την άρδευση, αναμένεται να επηρεάσει περαιτέρω τις τιμές στο καλαμπόκι, τη σόγια, το ζαχαρακάλαμο κ.α.

Οι καυτές θερμοκρασίες και η ξηρασία του φετινού καλοκαιριού όμως καταστρέφουν και τις σοδειές δημητριακών τόσο στις ΗΠΑ όσο και τον Καναδά. Επιπλέον, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες ρεκόρ προκάλεσαν πολλές εκτεταμένες πυρκαγιές, με σοβαρό αντίκτυπο στην αλυσίδα παραγωγής τροφίμων και ανεφοδιασμού.

Για παράδειγμα χιλιάδες βαγόνια τρένων που μετέφεραν δημητριακά για εξαγωγή παρέμειναν σε ακινησία για εβδομάδες.Πολλοί αγρότες αναγκάστηκαν μέσα στην απελπισία τους να πουλήσουν τις σοδειές δημητριακών τους ως τροφή για ζώα.

Η Ευρώπη από την άλλη είδε τον ανοιξιάτικο παγετό στη Γαλλία να πλήττει τις σοδειές ζάχαρης, φρούτων και αμπελιών, ενώ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ασθενειών στα πλημμυρισμένα χωράφια δημητριακών εξαιτίας των πρόσφατων πλημμυρών που έπληξαν αρκετές χώρες. Επιπλέον εξαιτίας των βροχών καθυστέρησε η συγκομιδή της σοδειάς.

Οι πλημμύρες έπληξαν και την Κίνα διαλύοντας πολλές φάρμες χοίρων και αυξάνοντας την απειλή ασθενειών. Μάλιστα ήδη ορισμένες φάρμες εκτροφής χοίρων και σοδειές αραβοσιτου επηρεάστηκαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, αλλά ευτυχώς δεν επλήγησαν οι περιοχές αυξημένης παραγωγής. Παρά ταύτα, το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας προειδοποίησε σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο επιδημίας σε ζώα και ζήτησε τη λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας.

Τα καιρικά φαινόμενα της φετινής άνοιξης και του καλοκαιριού έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμα τους στον δείκτη τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Ο συγκεκριμένος δείκτης αυξήθηκε για δωδέκατο διαδοχικό μήνα τον Μάιο και παρά την μικρή αποκλιμάκωση του στις 124,6 μονάδες τον Ιούνιο, παραμένει 34% ψηλότερα από τα περυσινά επίπεδα.

Τα δεδομένα δε δείχνουν ότι η πορεία του δείκτη θα παραμείνει έρμαιο των ακραίων καιρικών φαινομένων που πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Δυστυχώς όμως ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων είναι ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα μετά την πανδημία που αναδύονται τους τελευταίους μήνες, καθώς πλήττει ιδιαίτερα τις πιο φτωχές οικονομίες και αυξάνει τις ανισότητες.

Βλέπετε ο προβληματισμός για κάποιες χώρες ξεφεύγει των θεωρητικών αναζητήσεων του ανεπτυγμένου κόσμου για το αν εξαιτίας του πληθωρισμού θα αναγκαστούν οι Κεντρικές Τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια και να συσφίξουν την νομισματική τους πολιτική, με αποτέλεσμα την διόρθωση των χρηματιστηρίων κλπ κλπ. Για ένα μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι θέμα επιβίωσης του πληθυσμού του.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.