8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Φρένο στο ράλι της Wall Street πάτησε ο Πάουελ

Φρένο στο ράλι της Wall Street πάτησε ο Πάουελ

Με μικρές απώλειες ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς η τοποθέτηση του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να κινηθεί ακόμη πιο επιθετικά ως προς τα επιτόκια άλλαξε το κλίμα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε η Fed πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα και γρήγορα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξημένο πληθωρισμό ενώ σημείωσε πως εφόσον χρειαστεί θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων ακόμα και κατά 50 μονάδες βάσης.

Στη λήξη της συνεδρίασης ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,58% ή 201 μονάδες στις 34.552 μονάδες και ο τεχνολογικός κλάδος Nasdaq υποχώρησε κατά 0,40% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 13.838 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,04% στις 4.461 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξάχθηκε μετά από μια εβδομάδα που από πλευράς επιδόσεων ήταν η καλύτερη από τον Νοέμβριο του 2020.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley το ράλι της προηγούμενης εβδομάδα ήταν ένα από τα πιο έντονα που έχουν καταγραφεί αν και θα μπορούσε όπως επισημαίνουν να ήταν πιο ισχυρό. Μάλιστα σημειώνουν ότι ακόμα βρισκόμαστε στη λεγόμενη bear market.

Στο μεταξύ, στο ραντάρ των επενδυτών εξακολουθούν να βρίσκονται οι εξελίξεις στην Ουκρανία με τις διαπραγματεύσεις να μοιάζουν ότι φτάνουν σε αδιέξοδο ενώ η Ουκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο της Ρωσίας να παραδοθεί η Μαριούπολη στις στρατιωτικές δυνάμεις εισβολής.

H αύξηση των επιτοκίων από τη Fed για πρώτη φορά από το 2018, φαίνεται ότι πλήττει τον τεχνολογικό κλάδο ενώ η άνοδος των τιμών του πετρελαίου δίνει ώθηση στις εταιρείες της ενέργειας.

Παράλληλα, η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα αλλά και στην Ευρώπη δημιουργούν νέες ανησυχίες για μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού που θα συμβάλει στην έξαρση της πανδημίας

Στα εταιρικά νέα, και αυτή την εβδομάδα μεγάλες εταιρείες θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τριμήνου με την Nike και την Tencent Music να ξεχωρίζουν για σήμερα.