Εταιρικά αποτελεσματα και Fed «ανεβάζουν» τις ευρωαγορές

Εταιρικά αποτελεσματα και Fed «ανεβάζουν» τις ευρωαγορές

Εν αναμονή των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αλλά και μιας σειράς εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου βρίσκονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα οποία σημειώνουν ισχυρά κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 1,32% στις 345 μονάδες, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ενισχύεται 4,2%, ενώ τον κλάδο της υγείας να υποχωρεί 1,4%.

Σ' αυτό το κλίμα, στην Γερμανία άνοδο 2,09% καταγράφει ο δείκτης DAX που βρίσκεται στις 11.021 μονάδες, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 κερδίζει 1,36% και διαμορφώνεται στις 4.633 μονάδες.

Κέρδη καταγράφει και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 που βρίσκεται στις 6.093 μονάδες, με κέρδη 2,27%, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB που ενισχύεται 1,49% και βρίσκεται στις 17.939 μονάδες. Τέλος, στις 6.992 μονάδες βρίσκεται ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 σημειώνοντας κέρδη 2,09%.

Οι αγορές παγκοσμίως αναμένουν τη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται σήμερα, παρότι σύμφωνα με τις προβλέψεις η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση.

Σημαντική μείωση κερδών σημείωσε η Deutsche Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ωστόσο η απόδοση του τμήματος επενδυτικής βοήθησε την τράπεζα να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα η τράπεζα ανακοίνωσε ότι βάζει στην άκρη ένα «μαξιλάρι» ύψους 260 εκατ. ευρώ ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες απώλειες λόγω του κορονοϊού.

Μείωση 42% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2020 ανακοίνωσε και η Barclays, η οποία αποφάσισε να αποδώσει 2,1 δισ. βρετανικές λίρες για επισφάλειες, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την επίπτωση από την πανδημία του κορονοϊού.

Ζημιές ύψους 2 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2020 η Ford Motor, ενώ η εταιρεία «βλέπει» ακόμα μεγαλύτερες ζημιές για το β' τρίμηνο, καθώς δέχεται μεγάλο πλήγμα από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, η αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε 2 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιές το α' εξάμηνο, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα το 2019 ε΄χε κέρδη 1,1 δισ. δολαρίων. Οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας μειώθηκαν κατά 15% στα 34,3 δισεκατομμύρια δολάρια από 40,3 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από έναν χρόνο.

Ζημιές 481 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2020, έναντι κερδών 40 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς, ανακοίνωσε η κατασκευαστική αεροπορική εταιρεία Airbus, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, διαπιστώνει «ταχύτατα» τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στον κύκλο εργασιών της.

Τέλος, επιφυλακτική απέναντι στην πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης για τη διάσωσή της φέρεται να είναι η Lufthansa, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξετάζει ακόμη και την περίπτωση της προστασίας από τους πιστωτές, προκειμένου να αποφύγει την ανάμιξη του κράτους στη λειτουργία της.