Έρχεται ντόμινο χρεοκοπιών στα crypto

Έρχεται ντόμινο χρεοκοπιών στα crypto

Τη στιγμή που η αγορά των κρυπτονομισμάτων, προσπαθεί να καταγράψει τις ζημιές και να αλλάξει σελίδα, ο φόβος των επενδυτών είναι πως έπονται και άλλες χρεοκοπίες. Εάν αυτές πράγματι συνεχιστούν, είναι αμφίβολο εάν η αγορά θα καταφέρει να κρατηθεί στο επίπεδο του ενός τρισ. δολαρίων, ωστόσο μελλοντικά θα είναι προς όφελος των επενδυτών να φύγουν αφερέγγυοι παίκτες, να μειωθεί η μόχλευση και το ρίσκο. 

Το πρόβλημα για το BlockFi ήταν γνωστό, καθώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά από το ανταλλακτήριο FTX, ωστόσο δεν ήταν ακριβές πόσο μεγάλο ήταν το πρόβλημα. Γεγονός που μας βοηθά να αποτιμήσουμε το σύνολο της κατάστασης. Το χαρτοφυλάκιο δανείων του BlockFi διαμορφώθηκε στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, ανέφερε η εταιρεία σε έκθεση που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, με 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια εξασφαλίσεων, αφήνοντας έτσι την εταιρεία με έκθεση 600 εκατομμυρίων δολαρίων.

Θεωρητικά, οι δανειζόμενοι που είχαν λάβει δάνεια με ενέχυρο, μπορούν να αφήσουν τα δάνεια στο κόκκινα, καθώς οι όποιες εξασφαλίσεις βρίσκονται στα ενυπόθηκα κρυπτονομίσματα που έχουν καταχωρήσει ως εγγύηση. 

Με το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η συντριπτική πλειονότητα των δανείων ήταν σε θεσμικούς πελάτες, με μόλις 300 εκατομμύρια δολάρια σε επενδυτές λιανικής, σύμφωνα με την έκθεση.

Η εξασφάλιση μπορεί να είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, μετρητά ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, είπε η εταιρεία, κάτι που προβληματίζει, καθώς η αγορά δεν ξέρει τη ρευστότητα των άλλων επενδυτικών στοιχείων, και κατά πόσο η αξιολόγησή τους διαμορφώνεται σωστά, δεδομένης της κατάστασης στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Οι δανειολήπτες, φυσικά, υπόκεινται σε κλήσεις περιθωρίου και η έκθεση αναφέρει ότι το BlockFi ρευστοποίησε τις εξασφαλίσεις του hedge fund κρυπτονομισμάτων Three Arrows Capital.

Εύλογα, η αγορά αναρωτιέται για την υγεία και τα οικονομικά του ΝΕΧΟ , της πλέον μεγαλύτερης εταιρείας δανεισμού κρυπτονομισμάτων. Μια ανάλυση των οικονομικών του Nexo, αποκαλύπτει το πόσο μειώθηκαν οι καταθέσεις τους τελευταίους μήνες, κάτι που είναι απολύτως λογικό. Αρχικά μειώθηκαν οι τιμές διαπραγματεύσεις των κρυπτονομισμάτων και οι χρεοκοπίες τουλάχιστον πέντε εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτήν την αγορά εγείρουν έντονη ανησυχία στους επενδυτές για τις πρακτικές και τις πραγματικές εξασφαλίσεις.

Αντίθετα με τις άλλες πλατφόρμες, το ΝΕΧΟ έχει προσπαθήσει να τοποθετηθεί τους τελευταίους μήνες ως πιθανός αγοραστής άλλων προβληματικών εταιρειών κρυπτονομισμάτων, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε κάποια εξαγορά προς το παρόν. Σύμφωνα με δημόσια διαθέσιμα δεδομένα που συνέλεξε και δημοσίευσε το CoinDesk, το Nexo φαίνεται να αντιμετωπίζει μεγάλο όγκο αναλήψεων, παρόμοιο με εκείνον που οδήγησε σε προβλήματα τους ανταγωνιστές και τους οδήγησαν να παραδεχτούν την τρύπα στα λογιστικά βιβλία τους.

Φυσικά μια κατάσταση με μεγάλο όγκο αναλήψεων είναι αναμενόμενη για τους λόγους που αναφέρθηκαν. Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που αποδεικνύουν πως το ΝΕΧΟ μπορεί να έχει πρόβλημα. Οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τους πελάτες μειώθηκαν στα 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια από 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια στα μέσα Μαΐου, με βάση τις βεβαιώσεις σε πραγματικό χρόνο που παρείχε η Armanino LLP. 

Δεν υπάρχουν δημοσιεύματα πως η εταιρεία επηρεάστηκε από το Three Arrows Capital, ή την κατάρρευση του LUNA. 

H εταιρεία που διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της στην Βουλγαρία, εμφανίζεται άλλοτε να λειτουργεί στην Ελβετία, ενώ σύμφωνα με τις πρόσφατες εκθέσεις αναφέρεται το Λονδίνο ως έδρα του μάνατζμεντ της εταιρείας. 

Το κρυπτονόμισμα που εκδίδει η πλατφόρμα διαπραγματεύεται στα $0.69, και βρίσκεται στην 109η θέση κεφαλαιοποίησης της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Το κρυπτονόμισμα, έχει καταγράψει πτώση 82.8% από τα υψηλά του περασμένου έτους, στα $4.07 όμως αυτό είναι μια κατάσταση που ισχύει για μεγάλο μέρος των altcoins.

Τα επιτόκια που δίνονται στα crypto δεν μπορούν να συναγωνιστούν σε καμία περίπτωση επιτόκια που δίνουν τράπεζες, ή ακόμα και επιδόσεις από αμοιβαία και άλλα επενδυτικά κεφάλαια. Αυτά προέρχονται από την εισαγωγή νέων στοιχείων κινδύνου σε ήδη ασταθή περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων. Οι παθητικές αποδόσεις του μεγέθους 9-15% δεν μπορούν να είναι βιώσιμες με συντηρητικά επενδυτικά μοντέλα…