Επόμενος στόχος οι 880-890 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Επόμενος στόχος οι 880-890 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα ανοδικά, διατηρώντας το θετικό του momentum τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Και μάλιστα σε μια σπάνια συγκυρία, με την ελληνική αγορά να διαφοροποιείται θετικά έναντι των διεθνών χρηματιστηρίων μέχρι προχθές και τον Γενικό Δείκτη να υπεραποδίδει βραχυπρόθεσμα, χωρίς συσχέτιση με τους υπόλοιπους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Με δεδομένο ότι στις αγορές δε συμβαίνει τίποτα τυχαία, και έχοντας ως γενικό στατιστικό ότι η Ελλάδα διατηρεί υψηλότερη μέση μεταβλητότητα, η υπόθεση ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια δικαιολογείται. Το κυριότερο δε είναι ότι ανοδική κίνηση της ελληνικής αγοράς εξελίσσεται αφήνοντας μια συμπαγή αίσθηση, διότι αφενός επιτυγχάνεται διάχυση της ρευστότητας σε μεγάλο αριθμό μετοχών, αφετέρου η ευαισθησία της χρηματαγοράς μας σε αρνητικά νέα έχει μειωθεί αισθητά, εκφρασμένο αυτό σε ανθεκτικότητα των μετοχών σε βίαιες πτώσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί στον μήνα +8,11% και στο εξάμηνο +34,03. Τούτο είναι κρίσιμο αν αναλογισθεί κανείς ότι ο τραπεζικός κλάδος, που αφορά στη μεγαλύτερη στάθμιση, ακολούθησε μεν παρομοίως (+9,21% και +64,67%), αλλά το ένα από τα τέσσερα «αδέλφια», η Πειραιώς, υποαπέδωσε με -16,5% και -35,85% αντίστοιχα.

Έτσι, εστιάζουμε σε τίτλους που έχουν πραγματική εταιρική αξία, καλό λειτουργικό αντικείμενο, σοβαρές διοικήσεις και καλή επενδυτική βάση-συμπεριφορά στο ταμπλό.

Τέτοιους τίτλους αναλύουμε συνεχώς και στο live, ενδεικτικά και όχι εξαντλητικά οι τίτλοι Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Viohalco, Sarantis, ΚΡΙ, ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ, Παπουτσάνης, Entersoft, Profile, Performance, BYTE, Epsilon, Infoquest, κ.α.

Ο στόχος στον Γενικό Δείκτη συγκεντρώνεται γύρω από την περιοχή των 880-890 μονάδων, με κοντινή στήριξη τις 833 μονάδες. Τα μάτια είναι στραμμένα σε δύο μέτωπα: σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό, στην εξέλιξη που θα έχουν οι τράπεζες, καθώς βιώνουμε αυτήν την περίοδο έναν συνολικό μετασχηματισμό του τραπεζικού κλάδου, τόσο εταιρικά με τις αποσχίσεις, όσο και χρηματιστηριακά, καθώς οι εισηγμένες αλλάζουν πλέον χαρακτήρα, μην αμελώντας βεβαίως και τις όποιες επικείμενες ΑΜΚ.

Όσον αφορά στη διεθνή σκηνή, βεβαίως μάς ενδιαφέρει άμεσα η οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, καθώς η αγορά ομολόγων φαίνεται να θέλει να προεξοφλήσει αύξηση επιιτοκίων, για κάποιον λόγο που προσώρας δεν φανερώνεται, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν φαίνεται απειλητικός.

Σε κάθε περίπτωση, η πιθανότητα για συνέχιση της ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο φέρει μεγαλύτερες πιθανότητες από το αντίθετο σενάριο, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα. Μια καλή διάρθρωση χαρτοφυλακίου θα είναι καλός σύμμαχος, τόσο σε καλύτερες θετικές αποδόσεις, όσο και σε ανθεκτικότητα σε πιθανό πισωπάτημα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.