Επιλεκτικά πονταρίσματα σε FTSE και τράπεζες έφεραν τις 870 μονάδες

Επιλεκτικά πονταρίσματα σε FTSE και τράπεζες έφεραν τις 870 μονάδες

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεχίστηκε η περαιτέρω βελτίωση της τεχνικής εικόνας του ελληνικού χρηματιστηρίου στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με τους long να ελέγχουν την κατάσταση και με επιλεκτικές αγορές σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας αλλά και στις τράπεζες, οδήγησαν στην ένατη ανοδική συνεδρίαση στις 14 τελευταίες.

Οι συνεδριάσεις της εβδομάδας χαρακτηρίστηκαν από τις εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις, απόρροια των συντηρητικών γενικά κινήσεων των επενδυτών, με τη συνεδρίαση της Παρασκευής να έχει διακύμανση μόλις 6 μονάδες, ενώ συνολικά το 5ήμερο ο Γ.Δ. είχε διακύμανση μόλις 23 μονάδες!

Πάντως, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου που είναι στο αποκορύφωμα παρέχουν κάποια εναύσματα στους επενδυτές για βραχυχρόνιου τύπου πονταρίσματα, κάτι που και σήμερα έφερε κάποια κινητικότητα στον Large Cap.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 870,35 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,48% και πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 871,70 μονάδες, ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 865,02 μονάδες, σημείο που ο Γ.Δ. βρέθηκε δύο φορές στο πρώτο δίωρο της συνεδρίασης. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65,74 εκατ. ευρώ, με τα 5,26 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκαν 28,55 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γ.Δ. κατέγραψε μικρές απώλειες 0,66%, όμως ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,76%. Σε επίπεδο 9μήνου 2019, ο Γ.Δ. κρατάει κέρδη 41,91%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 88,51%.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο καταγράφηκε μείωση των συναλλαγών σε ποσοστό 26,5% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας, με το μέσο τζίρο να διαμορφώνεται στα 59,9 εκατ. ευρώ.

Σ'' ό,τι αφορά τα επιμέρους στατικά στοιχεία της συνεδρίασης της Παρασκευής, ξεχώρισε ξανά η ΔΕΗ με άνοδο 3,01% με τους επενδυτές να διαβάζουν θετικά τις προσπάθειες εξυγίανσης της επιχείρησης. Κέρδη άνω του 2% είχαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και Fourlis, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν μετοχές όπως Coca Cola HBC, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Lamda Development.

Πτωτικά στο χώρο του Large Cap έκλεισαν μετοχές όπως Viohalco -5,28%, Titan -1,47%, Μυτιληναίος -1,48%, ΟΠΑΠ -1,45%, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Στον χώρο του Mid Cap η πλειονότητα των μετοχών έκλεισε ξανά με απώλειες, ενώ όλο το τελευταίο διάστημα οι μετοχές αυτής της συνομοταξίας δεν έχουν καλή παρουσία στο ταμπλό. Θετικά πάντως έκλεισαν οι Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, Έλτον, Intrakat, Κρι Κρι, Profile και Attica Bank, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως AVAX (-4,17%), Intacom Holdings (-3,52%), Intralot (-2,67%), Νηρέας (-1,43%), Κέκροπας (-1,19%) κ.ο.κ.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Revoil (+17,50% με όγκο πάνω από 100 χιλ. τεμάχια), Αττικές Εκδόσεις, Περσεύς, Frigoglass, Lavipharm, Mevaco, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Ελγέκα, Forthnet, Χαϊδεμένος, Centric, Κορδέλλου και Αλουμύλ.

Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Κυριακούλης, Παΐρης, Βιοκαρπέτ, Σελόντα, Trastor, Ευρωπαϊκή Πίστη, Έλαστρον, Quality & Reliability, Μουζάκης και Intercontinental. Στο σύνολο της αγοράς 60 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 38 που υποχώρησαν.