7ος χρόνος, ημέρα 2151η
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Επικείμενο IPO, αλλαγή ηγεσίας, και προβλήματα με τις αρχές στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων

Επικείμενο IPO, αλλαγή ηγεσίας, και προβλήματα με τις αρχές στο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων
Shutterstock

Όπως έχουμε αναφερθεί σε προγενέστερα άρθρα, το Binance αντιμετωπίζει μια σειρά από περιορισμούς, τα οποία προσπαθεί να λύσει σε συνεργασία με τις κατά τόπους ρυθμιστικές αρχές.

Ωστόσο οι φουρτούνες δεν σταματούν εδώ - με το ανταλλακτήριο πλέον να θέτει εκτός προσωρινής (;) λειτουργίας τις αναλήψεις σε ευρώ μέσω SEPA. Προηγουμένως είχε ανακοινώσει την διακοπή καταθέσεων μέσω του δικτύου SEPA.

Αντίστοιχα πολλοί χρήστες λαμβάνουν ειδοποιήσεις αποτυχίας πληρωμής και για τις κάρτες VISA που έχει εκδώσει το ανταλλακτήριο, ωστόσο σε σημερινή δοκιμή διαπιστώσαμε πως λειτούργησε χωρίς κάποιο πρόβλημα.

Μείωση ορίου αναλήψεων για μη επιβεβαιωμένους χρήστες

Το ανταλλακτήριο δήλωσε την Τρίτη ότι μειώνει το όριο ανάληψης για χρήστες που έχουν ολοκληρώσει την επαλήθευση λογαριασμού χαμηλότερης βαθμίδας, μια κίνηση που έρχεται καθώς ο ευρύτερος χώρος ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζουν αυστηρό έλεγχο από τους παγκόσμιους ρυθμιστές. Προηγουμένως, όσοι έχουν ολοκληρώσει τη βασική επαλήθευση λογαριασμού θα μπορούσαν να κάνουν ανάληψη έως και 2 $BTC ανά ημέρα. Πλέον αυτό το όριο μειώνεται στα 0,06 BTC ανά ημέρα για τους νέους εγγεγραμμένους λογαριασμούς. Η πολιτική θα εφαρμοστεί στους υπάρχοντες λογαριασμούς μεταξύ 4 Αυγούστου και 23 Αυγούστου.

Μείωση μόχλευσης στις θέσεις futures

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Binance ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει να μειώνει το όριο μόχλευσης συναλλαγών μελλοντικής εκπλήρωσης για τους υπάρχοντες χρήστες. Πλέον από 100 x το μέγιστο τοποθετείται στα 20 x.

Στον δρόμο αλλαγής σελίδας;

Σε συνέντευξη τύπου ο Διευθύνων Σύμβουλος του Binance Changpeng Zhao υπαινίχθηκε την ιδέα ότι ψάχνει για την αντικατάστασή του. Στην συνέχεια μέσω του Twitter δήλωσε ότι παρερμηνεύθηκε και εννοούσε κάποια συμπληρωματική θέση. Σύμφωνα με τον CZ, αυτό το άτομο θα πρέπει να είναι κάποιος με υπόβαθρο συμμόρφωσης και διεθνείς οικονομικούς κανονισμούς. Ωστόσο, η δήλωση του ήταν ξεκάθαρη και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης και παρερμηνείας από δημοσιογράφους όπως χαρακτήρισε αργότερα μέσω των κοινωνικών δικτύων.

«Αυτή τη στιγμή ψάχνω ένα ανώτερο στέλεχος με ισχυρό υπόβαθρο συμμόρφωσης, με ισχυρό ρυθμιστικό υπόβαθρο για να οδηγήσει ολόκληρο τον οργανισμό, ίσως να γίνει ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Binance. Είμαι επιχειρηματίας τεχνολογίας, ηγήθηκα της εταιρείας για τέσσερα χρόνια και είναι καλό και πρέπει να περάσουμε από αυτόν τον άξονα. Δεν νομίζω ότι είμαι το καλύτερο άτομο που ηγείται αυτής της προσπάθειας. Νομίζω ότι το να έχεις κάποιον με πολύ ισχυρό ρυθμιστικό υπόβαθρο είναι πραγματικά καλύτερο», άνεφερε.

Στο δρόμο για IPO;

Ο αμερικανικός βραχίονας του Binance, σχεδιάζει IPO - ακολουθώντας τα βήματα του Coinbase. Ωστόσο το αμερικανικό ανταλλακτήριο δεν έχει καταφέρει ακόμα να δημιουργήσει το momentum που θα περίμενε κανείς, ενώ ο market leader παραμένει το Coinbase στην Αμερική.

Απλήρωτα χρέη από το Binance στην Μάλτα;

Το Ίδρυμα Blockchain του Binance κατηγορείται ότι δεν πληρώνει δωρεές που υποσχέθηκαν στο ίδρυμα Malta Community Chest Fund. Τα κεφάλαια που δεσμεύτηκαν το 2018 τώρα αξίζουν πάνω από 8 εκατομμύρια δολάρια. Η φιλανθρωπική οργάνωση με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Μάλτας, Τζορτζ Βέγια, μήνυσε το Binance για τη μη καταβολή δωρεών άνω των 8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ρυθμιστική αρχή της Μάλτας ήταν από τις πρώτες που προειδοποίησε ότι το ανταλλακτήριο δεν είχε άδεια λειτουργίας στη δικαιοδοσία της τον Φεβρουάριο του 2020.

Προβλήματα με τις διεθνείς ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζει και η Μάλτα σαν χώρα - πρόσφατα έχει τοποθετηθεί στην μαύρη λίστα της Ομάδα Δράσης Χρηματοοικονομικής Δράσης(FATF) και, πιο πρόσφατα, αλλά και με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να τοποθετήσει τη Μάλτα στον κατάλογο υψηλού κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος.

Το ίδρυμα έχει ανεξάρτητη διοίκηση και διοικείται από την Helen Hai, πρέσβη καλής θέλησης του ΟΗΕ. Το Malta Community Chest Fund κατηγόρησε το ίδρυμα ότι προσπάθησε να καταγγείλει μονομερώς τη συμφωνία δωρεάς - ενώ κατέθεσε αίτημα με σκοπό να περιορίσει το ίδρυμα να μεταφέρει τα περιουσιακά δεδομένα στις ΗΠΑ.