Επιφυλάξεις και μικτά πρόσημα στην Wall Street με την Fed

Επιφυλάξεις και μικτά πρόσημα στην Wall Street με την Fed

Με επιφυλάξεις υποδέχθηκε τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed η αμερικανική αγορά και τους τρεις βασικούς δείκτες της να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές με διαφορετικά πρόσημα.

Ειδικότερα, οι δείκτες που αρχικά βρέθηκαν σε υψηλά ημέρες μετά τις ανακοινώσεις στην πορεία της συνεδρίασης είδαν τα κέρδη τους να υποχωρούν και τελικά μόνο ο βιομηχανικός Dow Jones διατηρήθηκε σε θετικό έδαφος, κλείνοντας στις 28.032 μονάδες με μικρή άνοδο 0,13%.

Αντίθετα, ο διευρυμένος S&P 500 ολοκλήρωσε σε χαμηλό ημέρας στις 3.385 μονάδες με πτώση 0,46%, ενώ ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο τεχνολογικός Nasdaq, κλείνοντας στο επίσης χαμηλό ημέρας του των 11.050 μονάδων με σημαντικές απώλειες 1,25%.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της τεχνολογίας η Apple είδε τον τίτλο της να χάνει 3%, η Facebook έχασε σχεδόν 3,3% και η Amazon 2,5%. Η Netflix επίσης υποχώρησε κατά περισσότερο από 2%, ενώ Alphabet και Microsoft είδαν απώλειες περί του 1%. Αντίθετα, τα κέρδη 1,4% της Goldman Sachs βοήθησαν των Dow να διατηρήσει το θετικό πρόσημο ως το κλείσιμο.

Στην είδηση της ημέρας, αμετάβλητα στο 0% με 0,25% διατήρησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ την ώρα που αναμένεται ότι θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα ως και το τέλος του 2023 σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της.

Η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας για το 2020 αναμένεται ότι θα είναι λιγότερο βίαιη απ’ όσο προβλεπόταν (3,7% αντί του 6,5%) αλλά η ανάκαμψη θα είναι λιγότερο ισχυρή κατά τα επόμενα έτη (4% αντί για 5% το 2022), εκτιμά η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed τονίζει ότι «αναμένει να διατηρήσει μια υποστηρικτική νομισματική πολιτική» μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει στο 2% κατά μέσο όρο και οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να εδραιωθούν στο 2%.

Η δήλωση αντικατοπτρίζει το νέο μακροπρόθεσμο πλαίσιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στο οποίο οι αξιωματούχοι θα επιτρέψουν στον πληθωρισμό να ξεπεράσει τον στόχο του 2% μετά από περιόδους χαμηλής απόδοσης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε ότι ο ρυθμός ανάκαμψης είναι «αβέβαιος», διαπιστώνοντας όμως ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι γενικά καλή, σε σύγκριση με το επίπεδό της πριν από την πανδημία της Covid-19.

Η ανεργία, που τον Φεβρουάριο είχε πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μισό αιώνα, στο 3,5%, εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος στο 7,6%, ποσοστό καλύτερο από το 9,3% που ήταν η αρχική εκτίμηση, τον Ιούνιο. Τα στοιχεία του Αυγούστου ήταν καλύτερα από το προβλεπόμενο, με την ανεργία να έχει ήδη μειωθεί στο 8,4%, μετά το ιστορικό «άλμα» στο 14,7% τον Απρίλιο.

«Η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη» της πανδημίας, τόνισε η Fed στην ανακοίνωσή που εξέδωσε μετά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.