Επιβλητική αντίδραση διεθνώς, «ρηχή» κίνηση στο Χ.Α.

Επιβλητική αντίδραση διεθνώς, «ρηχή» κίνηση στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με σημαντικές αναταράξεις, μεγάλα «αδειάσματα» και κατ'' αρχήν... επιβεβαίωση του ιδιαίτερα πτωτικού Δεκέμβρη μπήκε και το 2019 για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες όμως στη σημερινή, 3η συνεδρίαση του έτους, έβγαλαν επιβλητική αντίδραση, επανακτώντας και με το παραπάνω τις απώλειες της Πέμπτης.

Παρά την αντίδραση της Παρασκευής όμως, το παγκόσμιο κλίμα στις αγορές είναι διαταραγμένο, κάτι που επιβεβαιώνεται σχεδόν καθημερινά, με τις ιδιαίτερα μεγάλες διακυμάνσεις

Το σκηνικό παγκοσμίως διαφοροποιείται, οι τεχνολογικοί κολοσσοί που είχαν κεντρική και καταλυτική ευθύνη για τη φρενήρη δυναμική του πρωτοφανούς σε διάρκεια και οικουμενικότητα bull market, τώρα φέρνουν αναδίπλωση. Πρόσφατα ήταν τα προβλήματα σε Google και Facebook, την Πέμπτη ήταν η Apple, που προχώρησε σε μείωση προσδοκιών για τις πωλήσεις, αλλάζοντας τα δεδομένα.

Η μετοχή του τεχνολογικού γίγαντα έχασε 9,9% την Πέμπτη, με τη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας της, ενώ από το ιστορικό υψηλό των 232,07 δολαρίων έφτασε να υποχωρεί 38,8%! Μοιραία, ο προβληματισμός στη Wall Street κυριαρχεί, κάτι που συνδυαστικά με τους υπόλοιπους σκοπέλους, οδήγησε τον Dow Jones την Πέμπτη να ανοίξει την ψαλίδα κατά 4.000 μονάδες συγκριτικά με τα ιστορικά υψηλά που είναι στην περιοχή των 26.800 μονάδων.

Πάντως, την Παρασκευή σύσσωμες οι αγορές σε Ευρώπη και Αμερική έβγαλαν αντίδραση και μάλιστα αρκετά πειστική. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ενισχύονται έως και 3,15%, ενώ οι δείκτες της Wall Street κερδίζουν έως 3,61% (Nasdaq).

Η θετική αντίδραση των αγορών ήρθε με φόντο τις πληροφορίες ότι θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπορικό status quo που θα ισχύσει, με τους επενδυτές να ελπίζουν στην εξεύρεση χρυσής τομής ως προς τους δασμούς.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ την προσεχή Δευτέρα θα βρίσκονται στο Πεκίνο για την πρώτη συνάντηση με ομολόγους τους της Κίνας μετά τη συμφωνία των δύο προέδρων στις αρχές του Δεκέμβρη για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Μουδιασμένη και «ρηχή» η αντίδραση στο Χ.Α.

Η αντίδραση των διεθνών αγορών βοήθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο να κρατήσει τις 600 μονάδες και να βγάλει ήπια αντίδραση, η οποία σε καμιά περίπτωση όμως δεν προσιδιάζει – σε ποσοστά και δυναμική – με την αντίστοιχη κίνηση που έκαναν οι υπόλοιπες αγορές του ευρωπαϊκού νότου.

Πρόκειται για μια κατάσταση που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι στο Χ.Α. παραμένει ουραγός και... θεατής των διεθνών εξελίξεων, χωρίς momentum, χωρίς «νεύρο», χωρίς καταλύτες, χωρίς ψυχολογία και χωρίς ισχυρούς επενδυτές.

Η αγορά άγεται και φέρεται ανάλογα με τις επιταγές ολίγων traders ημερήσιας ή διήμερης λογικής, «πασχίζοντας» να κρατηθεί πάνω από τις 600 μονάδες, με τα χαμηλά τριετίας και τις 592,70 μονάδες να μην απέχουν πολύ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 615,69 μονάδες με άνοδο 1,42% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ήταν στις 606,37 μονάδες. Η άνοδος ήρθε πρωτίστως λόγω απόσυρσης των πωλητών, δεν υπήρξε δηλαδή το ποιοτικό στοιχείο του τζίρου, ο οποίος διαμορφώθηκε μόλις στα 26,90 εκατ. ευρώ, μειωμένος έναντι των 30,31 εκατ. ευρώ της Πέμπτης.

Αδιάφορη ήταν η εικόνα στις τράπεζες, με τον κλάδο να φλερτάρει ξανά με τα ιστορικά χαμηλά του, όμως καλή στήριξη για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση έδωσαν οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας. Η OTE που είχε κλείσει πτωτικά στις οκτώ τελευταίες συνεδριάσεις του 2018, έβγαλε τριήμερη αντίδραση, κλείνοντας την Τετάρτη στο +1,05%, την Πέμπτη +4,47% και σήμερα 5,37%!

Η Motor Oil έκλεισε με άνοδο 4,66%, η Lamda Development +4,59%, Jumbo +3,93%, Μυτιληναίος +2,57%, ΟΠΑΠ +1,53%, Aegean Airlines +1,69% κ.λπ. Στο χώρο του FTSE 25 υποχώρησαν μόνο οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή και Eurobank.

Στο χώρο του Mid Cap αντίδραση έβγαλαν οι Attica Bank, Intralot, Space Hellas, AS Company και Πλαστικά Θράκης, ενώ σημαντικά υποχώρησαν οι J&P Άβαξ, Cenergy Holdings, Ικτίνος, Intracom Holdings και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη με αυξημένους όγκους παρουσίασαν μετοχές όπως Αλουμύλ, ΑΕΓΕΚ, Centric, Λανακάμ, F.G. Europe, Βιοτέρ, Σελόντα, Παπουτσάνης και ΙΑΣΩ. Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Ελγέκα, ΑΝΕΚ, Πλαστικά Κρήτης, Newsphone, Έλτον, Κορδέλλου, Reds και Δρομέας. Στο σύνολο της αγοράς, 67 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 33 που υποχώρησαν.