Επανεκτίμηση δεδομένων και εναλλαγές θέσεων στο Χρηματιστήριο

Επανεκτίμηση δεδομένων και εναλλαγές θέσεων στο Χρηματιστήριο

Συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης και εναλλαγών θέσεων ενόψει και των αλλαγών στους δείκτες την προσεχή Δευτέρα ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με κάποια blue chips να διορθώνουν, ενώ συνεχίστηκε η κινητικότητα στις τράπεζες με αιχμή την Πειραιώς, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 672,50 μονάδες με απώλειες 0,65%. 

Θυμίζουμε ότι από την προσεχή Δευτέρα μπαίνει πλαφόν στην υπερβολική «κηδεμόνευση» της αγοράς από ορισμένες μετοχές – leader στο δείκτη FTSE 25, καθιστώντας πιο αντιπροσωπευτικό όλο το σύστημα. Μετά από πάρα πολλά χρόνια, γίνεται πιο πλουραλιστικός ο Lagre Cap (FTSE 25) καθώς καμιά μετοχή δεν θα τον επηρεάζει άνω του 10%. Έτσι, η Coca Cola HBC που σήμερα επηρεάζει τον FTSE 25 κατά 23,18% οριοθετώντας καταλυτικά την εκάστοτε «ετυμηγορία» της αγοράς, από Δευτέρα πέφτει στο όριο του 10%, όπως και ο ΟΤΕ που σήμερα οριοθετεί τον εν λόγω δείκτη κατά 14,07%. 

Εδώ και χρόνια οι αλλαγές στις σταθμίσεις ήταν πάγιο αίτημα όλων των επαγγελματιών του χώρου αλλά και των επενδυτών, που ζητούσαν καλύτερη «αντιπροσώπευση» της πορείας του Χ.Α. από τους δείκτες. Υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις όλα τα τελευταία χρόνια που η αγορά «χειραγωγούνταν» στρεβλά από την Coca Cola HBC, συχνά κόντρα στην πορεία της πλειονότητας των υπολοίπων μετοχών του Large Cap. 

Από Δευτέρα λοιπόν θα αυξηθεί η στάθμιση των τραπεζικών μετοχών, που πλέον θα επηρεάζουν περισσότερο τον FTSE 25 άρα και όλη την πορεία της αγοράς, ενώ αναμένεται να αυξηθεί και το volatility, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Έτσι, στις δύο συνεδριάσεις που έχουν απομείνει αυτή την εβδομάδα, ήτοι αύριο και μεθαύριο, δεν αποκλείεται να έχουμε περαιτέρω ανακατατάξεις χαρτοφυλακίων και αλλαγές θέσεων, ενώ την Παρασκευή θα έχουμε και την τριπλή λήξη στο χρηματιστήριο παραγώγων άρα δεν αποκλείεται η μεταβλητότητα να αυξηθεί επιπλέον. 

Εν μέσω αυτών των δεδομένων η σημερινή συνεδρίαση ήταν αφομοίωσης κεκτημένων και ελεγχόμενης διόρθωσης ύστερα από το χθεσινό ράλι που έφερε κέρδη 4,46% στο Γενικό Δείκτη και +4,73% στον FTSE 25. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά έδειξε και σήμερα μεγάλη ανθεκτικότητα κρατώντας σχεδόν το 80% των χθεσινών κερδών, ενώ σε καμιά περίπτωση δεν καταγράφηκαν φαινόμενα μεγάλων ρευστοποιήσεων που θα άλλαζαν σημαντικά τα τεχνικά κεκτημένα. 

Το Χ.Α. όπως έδειξε στις συνεδριάσεις Παρασκευής και Δευτέρας κράτησε την ευρύτερη περιοχή των 630 – 640 μονάδων χωρίς να απομακρυνθεί από τη ζώνη ψυχολογίας των 650 μονάδων, ενώ χθες με ένα άλμα 28 και πλέον μονάδων προσέγγισε την περιοχή των 680 μονάδων. Σήμερα ο Γ.Δ. είχε υψηλό ημέρας στις 682,22 μονάδες (+0,78%) και χαμηλό στις 671,54 μονάδες (-0,79%). 

 Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74,5 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένη έναντι των 59,8 εκατ. ευρώ χθες και των 43,9 εκατ. ευρώ της Δευτέρας. Επαναλαμβάνουμε ότι για να αλλάξει επίπεδο η αγορά και να κινηθεί με αξιώσεις σοβαρά πάνω από τις 680 και τις 700 μονάδες, χρειάζεται ο μέσος τζίρος να σταθεροποιηθεί πάνω από το όριο των 70 – 80 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.628,99 μονάδες με πτώση – διόρθωση 0,81%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης που χθες έκανε ράλι +7,22% έκλεισε στις 382,38 μονάδες με άνοδο 1,37%, ενώ έφτασε έως το +3,65%. 

Κεντρική αιχμή του τραπεζικού κλάδου αλλά και όλης της αγοράς για 2η συνεχή συνεδρίαση ήταν η μετοχή της Πειραιώς που μετά το χθεσινό +9,81% ενισχύθηκε κατά 6,35% σήμερα (έφτασε έως το +9%) ξεχωρίζοντας με έμφαση. Το γεγονός ότι ένας επιφανής επιχειρηματίας, 3ος πλουσιότερος Έλληνας σύμφωνα με το Forbes, o Αριστοτέλης Μυστακίδης «έχτισε» ποσοστό άνω του 5% στην Πειραιώς, ασφαλώς έχει φέρει αφύπνιση στη μετοχή αλλά και ευρύτερα στον κλάδο, που βρίσκεται σε ένα μεταβατικό και κρίσιμο στάδιο. 

Με άνοδο άνω του 3% έκλεισε η Jumbo ενώ κέρδη είχαν και οι Σαράντης, ΔΕΗ, Εθνική, Fourlis, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Coca Cola HBC, Motor Oil (παρ' ότι κέρδιζε έως +4,11% αρχικά), ΕΧΑΕ και Viohalco. 

Στο χώρο του Mid Cap, κέρδη είχαν οι Ικτίνος, Quest Συμμετοχών, Ολυμπιακή Τεχνική και Πλαστικά Θράκης ενώ υποχώρησαν οι MIG, Intrakat, Cenergy Holdings, Attica Bank, Έλτον και Profile, ενώ στο σύνολο της αγοράς 59 μετοχές υποχώρησαν έναντι 40 που ενισχύθηκαν. Τέλος, με επιτυχία – τηρουμένων των αναλογιών – συνεχίζεται το road show της ΕΧΑΕ και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, το οποίο λόγω της πανδημίας γίνεται φέτος διαδικτυακά και το οποίο θα ολοκληρωθεί την  Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020.