Εντυπωσιακό ξέσπασμα +4% στο ΧΑ με τράπεζες και FTSE 25 έως +10%

Εντυπωσιακό ξέσπασμα +4% στο ΧΑ με τράπεζες και FTSE 25 έως +10%

Την καλύτερη, πιο γεμάτη και πιο πλουραλιστική συνεδρίαση των τελευταίων τριών μηνών πραγματοποίησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, ξεσπώντας με άνοδο 3,95%, κλείνοντας στις 661,13 μονάδες. Ράλι έως 10% σε blue chips και τράπεζες, ενώ η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 67,2 εκατ. ευρώ, με κεντρικό καταλύτη την αποκλιμάκωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο.

Ήταν ένα ξέσπασμα για την αγορά που μετά από μήνες κουραστικής συσσώρευσης με στοιχεία εγκλωβισμού σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης και κυρίως μεταξύ 630- 645 μονάδων, ενώ το κλείσιμο στις 661,13 μονάδες είναι νέα υψηλά δυόμιση μηνών καθώς υψηλότερα είχε κλείσει στις 2 Ιουλίου 2020 με το Γ.Δ. τότε στις 662 μονάδες. Παράλληλα, το +3,95% είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων τριών μηνών, από τις 16 Ιουνίου 2020 (+4,46%) και μια από τις ισχυρότερες όλου του 2020.

«Κλειδί» για το ξέσπασμα της αγοράς και το ξεμπλοκάρισμα των αγοραστών, ήταν η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεπαγόμενη μείωση του γεωπολιτικού ρίσκου, που ήταν ο κυριότερος παράγοντας που είχε «ακυρώσει» όλες τις πρωτοβουλίες των ισχυρών χαρτοφυλακίων από τις αρχές Αυγούστου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μέσες συναλλαγές κατήλθαν μόλις στα 30,3 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα έναντι 50 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, καθιστώντας το φετινό Αύγουστο τον πιο «φτωχό» από πλευράς επενδυτικών πρωτοβουλιών μήνα εδώ και μια διετία.

Αν και κανένας δεν πιστεύει ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος παρήλθε – κάθε άλλο – εντούτοις μια αγορά ταλαιπωρημένη και με μακρά συσσώρευση σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, βρήκε την ευκαιρία για ένα ράλι μερικής αποκατάστασης με στοιχεία ξεσπάσματος. Μένει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση μετά την αποχώρηση του τουρκικού Oruc Reis από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, συνδυαστικά με την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Παράλληλα με την αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, θετικά λειτούργησαν στην ψυχολογία της αγοράς οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, καθώς συνολικά συνδράμουν στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της εμπιστοσύνης ευρύτερα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακόμη και οι ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά, λειτουργούν θετικά στην ψυχολογία της αγοράς σε μια συγκυρία ιδιαίτερα τεταμένου κλίματος στην Αν. Μεσόγειο.

Συνάμα, τα μεγάλα ενεργειακά και άλλα projects που θα «τρέξουν» τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχουν αφυπνίσει αρκετά blue chips του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας και των υποδομών, ενώ και σήμερα αυτές οι μετοχές, μαζί με τις τράπεζες, πρωταγωνιστούν στην αντίδραση.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα θυμίζουμε πως θα ξεκινήσει το 15ο Επενδυτικό Συνέδριο της ΕΧΑΕ, το γνωστό road show που για χρόνια λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο, αλλά φέτος λόγω της πανδημίας θα γίνει ψηφιακά. Παράλληλα, την προσεχή Παρασκευή έχουμε και την τριπλή λήξη παραγώγων, αλλά και την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russel.

Εύλογα η εβδομάδα λοιπόν αποκτά έξτρα ενδιαφέρον και μένει να δούμε τη συμπεριφορά της αγοράς αύριο και στις επόμενες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας και το κατά πόσο θα υπάρξει δυναμική υποστήριξης της ανοδικής κίνησης προς τις 670 – 680 μονάδες, κάτι που θα εξαρτηθεί από το αν θα παραμείνουν οι συναλλαγές σε επίπεδα άνω των 50 – 60 εκατ. ευρώ. Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει ότι για το Γενικό Δείκτη «λύθηκε ο γόρδιος δεσμός των 646 μονάδων, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ακολούθησε την κίνηση δίνοντας και αυτός ημερήσιο αγοραστικό σήμα».

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.590,39 μονάδες με άνοδο 4,16%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 343,77 μονάδες με ράλι +8,29%. Εντυπωσιακό ξέσπασμα σε ποσοστό 10,01% έκανε η Ελλάκτωρ που είχε πιεστεί τελευταία, άνω του 9% ενισχύθηκαν οι Εθνική και Eurobank, στο +8,31% η Πειραιώς, πλέον του 7% κέρδισαν οι Viohalco και ΕΧΑΕ, ενώ σημαντική αντίδραση έβγαλαν μετοχές όπως ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, Motor Oil κ.λπ. Σε ήπια αρνητικό έδαφος στον Large Cap έκλεισε μόνο η Τέρνα Ενεργειακή (-0,52%).

Καθολικά ανοδική και η εικόνα στον Mid Cap, όπου ξεχώρισαν με άνοδο 7,82% και 6,43% οι Autohellas και Ικτίνος αντίστοιχα, άνω του 5% κέρδισαν οι Attica Bank, Cenergy Holdings και Ολυμπιακή Τεχνική, ενώ πλέον του 4% ενισχύθηκαν οι MIG, Intrakat, Profile και Intracom Holdings.

Στην ευρύτερη αγορά, σημαντικά κέρδη είχαν μετοχές όπως ΣΙΔΜΑ, Ιντεάλ, Αττικές Εκδόσεις, Frigoglass, Byte Computer, Space Hellas, Κυριακούλης κ.α. Στο σύνολο του Χ.Α., οι αγοραστές κυριάρχησαν καθώς 89 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι μόλις 17 που υποχώρησαν.