Εντυπωσιακή «επιβολή» των long στο ΧΑ με εισροή κεφαλαίων

Εντυπωσιακή «επιβολή» των long στο ΧΑ με εισροή κεφαλαίων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με εντυπωσιακό τρόπο έκλεισε η 3η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στο υψηλό ημέρας, εν μέσω σημαντικών εισροών σε τράπεζες αλλά και blue chips, σε ένα πενθήμερο που οι μέσες συναλλαγές ανήλθαν στα 81,5 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 50% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.

Μπορεί σημαντικό μέρος των σημερινών συναλλαγών να αφορούσαν κινήσεις repalancing από τους αλλαγές στους δείκτες FTSE αναδυόμενων αγορών, όμως είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι έχουμε επαναδραστηριοποίηση των ισχυρών χαρτοφυλακίων, καθώς όλη την εβδομάδα οι συναλλαγές ήταν αυξημένες.

Σήμερα η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 132,44 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 67,24 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες (!!), με τα 47 εκατ. εξ αυτών να γίνονται στις Εθνική και Eurobank που πρωταγωνίστησαν και στις αποδόσεις, κερδίζοντας 3,25% και 2,59% αντίστοιχα.

H διεθνής επενδυτική (και όχι μόνο) κοινότητα έχει αλλάξει στάση προς την Ελλάδα, ενώ το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων έως 9 δισ. ευρώ, ήτοι ο νέος νόμος για το APS – σύμφωνα με το ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια – αλλάζει τα δεδομένα στις τράπεζες και σύντομα αναμένεται να φέρει αναβαθμίσεις.

Ευρύτερα υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα, όπως φαίνεται από τις νέες μεγάλες επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο (όπως της Blackstone που εξαγοράζει πέντε ξενοδοχειακές μονάδες έναντι 180 εκατ. ευρώ), η Lamda Development προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ για το Ελληνικό, ενώ σημαντικότατο είναι το ενδιαφέρον των ξένων για δεκάδες εταιρείες της πραγματικής οικονομίας, κυρίως από την πλευρά των μη εισηγμένων.

Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων βρίσκονται σε διαρκή ιστορικά χαμηλά, αντανακλώντας τη μείωση του ρίσκου χώρας, ενώ το γεγονός ότι μια ελληνική εταιρεία, ο ΟΤΕ, εξέδωσε ομόλογο αυτή την εβδομάδα με επιτόκιο κάτω από το 1%, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ δανεισμού για ελληνική εταιρεία, μαρτυρά επίσης πολλά.

Τα μηνύματα από το 14ο road show είναι θετικά καθώς η Ελλάδα πλέον ξεκινά από μια διαφορετική αφετηρία σε σχέση με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το παρόν στο Λονδίνο έδωσαν μετά από χρόνια όλα τα κορυφαία επενδυτικά χαρτοφυλάκια που «δρουν» παγκόσμια.

Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον και με τις διεθνείς αγορές να κινούνται το 5ήμερο ήπια ανοδικά και πάντως σε συνθήκες εξομάλυνσης συγκριτικά με τις πρόσφατες ανησυχίες λόγω του εμπορικού πολέμου, το Χ.Α. κινήθηκε ανοδικά, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 2,34% σε εβδομαδιαίο επίπεδο και τις τράπεζες στο +4%.

Σήμερα Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 876,17 μονάδες με άνοδο 0,26% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ το χαμηλό ήταν στις 866,70 μονάδες. Ο FTSE 25 (που την εβδομάδα ενισχύθηκε κατά 2,54%) έκλεισε σήμερα στις 2.170,86 μονάδες με οριακή άνοδο 0,15%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 822,47 μονάδες με άνοδο 1,14%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.350,75 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,31%.

Η εικόνα στις τράπεζες ήταν μεικτή καθώς οι Πειραιώς και Alpha Bank υποχώρησαν κατά 2,59% και 0,06% αντίστοιχα, ενώ στο φινάλε βελτιώθηκε κατακόρυφα και η ευρύτερη εικόνα του Large Cap. Κέρδη άνω του 1% είχαν οι Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ, ενώ υποχώρησαν οι Coca Cola HBC, Lamda Development και Cenergy Holdings.

Στον Mid Cap κυριάρχησαν οι AVAX με άνοδο 5,57% και Ικτίνος +2,77%, ενώ πιέστηκαν οι Νηρέας, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, MLS, AS Company, Intracom Holdings και Παπουτσάνης. Στο σύνολο της αγοράς με το... μπάσιμο των long στο φινάλε βελτιώθηκε η εικόνα, με αποτέλεσμα 48 μετοχές να κλείσουν με άνοδο έναντι 55 που υποχώρησαν.